Магнус Карлсен влиза в новия шахматен сезон с една единствена цел - да се доближи или дори да се изкачи на Евереста в тази игра за цялата нейна история. Дълги години бе считано, че FIDE-рейтинг от 2900 е непостижим за човек в шахмата. Това е коефициентът, който някога бе известен като ЕЛО, оценяващ по точкова система представянията на състезателя в турнирите, защити на титлата и т.н. фактори.

Карлсен в момента е с 2865, като през годините на своето царуване в играта с черни и бели фигури два пъти е достигал 2882. Никога по-нагоре. Никой в историята на шахмата не е стигал и толкова.

31-годишният норвежец няма много какво да доказва, той е световен шампион вече от повече от десетилетие, защити четири пъти световната си титла и ще го направи отново догодина. Само при едно условие - ако претендент е 18-годишният Алиреза Фиружа, който вече е №2 в ранглистата с рейтинг 2804.

Не само Карлсен, а и почти всеки експерт и бивш голям в шахмата смята, че това е следващият крал на играта, който ще наследи короната от Магнус.

В събота във Вайк-ан-Зее стартира традиционният турнир, който е наричан "Уимбълдън" на шаха. Трудна задача е Карлсен да стигне 2900 още там, но в отсъствието на световните №2 и №3, вероятно той ще натрупа достатъчно победи, за да се доближи до нечуваната и невероятна кота.

Ако спечели 12 партии и допусне само 1 реми, ще го направи още в Нидерландия. Твърде сложно дори за гения на спорта.

Фиружа отказа да играе във Вайк-ан-Зее заради скандал с организаторите от миналата година.

Третият в ранглистата китаец Динг участва в изключително малко надпревари на живо от 18 месеца заради проблемите с пътуванията от родината му. Той също не пристигна в Европа за турнира.

Ако Карлсен завърши на първо или второ място, мечтата остава жива да се случи в рамките на тази календарна година. Може би още преди лятото.

Ако е по-назад, ще трябва да се отложи поне за 2023-а.

След защитата на титлата срещу Ян Непомнящий, в края на миналата година норвежкият гений призна:

"Търся нови и нови предизвикателства, защото не можеш просто да се наслаждаваш на това, че си шампион.

Седиш ли си удобно на тази позиция, бързо ще паднеш не само от нея, но и от нивото си като състезател."

Това предизвикателство е ясно - кота 2900, която никой никога не успя да постигне.