Един от най-сериозните спортни скандали на годината продължава да гори с ярък пламък, след като Ханс Нийман, 19-годишният шахматен гросмайстор от САЩ, заведе дела за общо 100 милиона долара.

Исковете са срещу световния №1 Магнус Карлсен, един от най-добрите играчи и властелин в шахмата онлайн - Хикару Накамура, както и платформата chess.com, която анулира профила на Нийман и му забрани да участва в турнирите, които администрира.

Делата са заведени в Eastern Missouri District Court, за което днес потвърждават медиите зад Океана. Чака се реакцията на шахматните ръководни органи, на самите Карлсен и Накамура, както и на онлайн мрежата, която също е призована на съд.

Нийман предприе хода, след като в последните два месеца бе превърнат в тема №1 в шахмата. Обвиненията започнаха именно от Карлсен, който демонстративно напусна партия срещу тийнейджъра още след първия ход. Тогава властелинът на световната игра не каза нищо повече, но вече бе ясно какво е предизвикало хода му.

Последва и директно обвинение към Ханс, а Накамура и още гросмайстори потвърдиха, че се съмняват в нечестна игра от Нийман. Теориите за това как му е подсказвано са много, включително граничещи с фантастиката, като например за анални вибриращи топчета, които диктуват ходовете му. Разбира се, обвиненият отрече всичко.

Още една новина разтърси шахмата днес, след като федерацията на САЩ обяви състава си за световното отборно първенство в Йерусалим в края на ноември. И Нийман е в него!

При това при условие, че е едва №8 в ранглистата на Щатите.

Оказва се, че Накамура (естествено), както и най-добрият американски гросмайстор в момента Фабиано Каруана, са отказали да играят в един тим с обвинения в измама и са се оттеглили от турнира.

Не е ясно дали другите топ играчи като Карлсен ще пътуват за световното отборно първенство при такова развитие на събитията.