Една исландка взриви футбола в страната с интервю, което разкри скандални неща около няколко от най-големите звезди в страната и национални герои от представянията на отбора на Евро 2016 и Мондиал 2018.

Обвиненията на Торилдур Гида Арнарсдотир предизвикаха шефа на федерацията и местна легенда Гудни Бергсон да подаде оставка, а националният тим се тресе от скандалните разкрития.

Жената излезе с лицето си и обяви, че нейните сигнали и жалби са подминавани вече 4 години. Тя е била атакувана от двама играчи от първия тим на Исландия в дискотека в Рейкявик през септември 2017 г., като след отказа да отиде на тяхната маса или да си тръгне с тях, е ударена в лицето и душена, като е имала травми от това и е изкарала медицинско свидетелство.

Пусната е и жалба в полицията, а нейният баща е подал сигнал във Федерацията по футбол, за да бъде наказан главният агресор в нощния клуб.

Бергсон е реагирал - той е звънял няколко пъти на родителите на Арнасдотир, като ги е уверил, че тече разследване и играчът ще бъде наказан. И санкцията е, че той е изваден от тима за около година, според Торилдур (снимката долу е от нейното телевизионно интервю).

Торилдур Гида Арнарсдотир

Снимка: Телевизионен екран

Неговото име не се споменава, но според медиите в Исландия става дума за нападателя на френския Ним Елиас Мар Омарсон, който вече не е викан в националния.

Тогава той е бил на 22 години и е играл за шведския Гьотеборг, като е повикан за контроли на тима около есента на 2017-а. Момичето е на същата възраст - сега е на 26. Тя е получила някакво извинение от футболиста чрез адвокат, в телефонен разговор, седмици след инцидента.

Но полицейско разследване няма, то е прекратено почти веднага след подадената жалба. Федерацията пък публикува след интервюто официално становище, че до нея не са достигали сигнали за насилие. Именно това предизвика оставката на Бергсон, очевидно засрамен от лъжата, след като самият той не просто знае за сигналите, а е влязъл и в контакт със семейството, което ги е подавало преди 4 години.

Скандалът обаче се оказва даже далеч по-сериозен.

Премиерът на страната Катрин Якобсдотир също се появи в праймтайм на телевизионно излъчване и обяви, че е разговарял лично с Торилдур, а и с още няколко жени, които са я потърсили след интервюто на жената за инцидента от 2017-а.

Министър председателят каза, че е получила информация за още поне шестима национални футболисти, предприели опити за сексуално насилие в периода от 2016-а до 2020 г.

За всички тях има сигнали във Федерацията, откъдето не е имало никаква реакция.

Бергсон бе потърсен за коментар и не отрече информациите. Според Якобсдотир, петима от играчите и в момента са национали на страната. Имена не се споменаха.

Новите трусове в исландския футбол идват седмици, след като голямата звезда Гулфи Сигурдсон е обвинен в Англия в педофилия и посегателство на ученици пред училище в град Ливърпул (халфът играе там за Евертън).

Снимка: Getty images