Определянето на Катар за домакин на Световното първенство по футбол през следващата година не спира да създава скандали още от момента на избора в края на 2010-а.

Освен всичките корупционни скандали, които вече костваха поста на президенти и управници от високите етажи на футбола, сериозни скандали имаше и около самата подготовка на арабската страна за Мондиала.

През тези малко над 10 години, не един или два пъти се появяваха репортажи за тежките и почти робски условия на труд, на които работниците бяха подлагани. Непоносимата жега, липсата на елементарни удобства и мединска грижа, често водеха до смъртни случаи сред работниците, повечето от които емигранти от Южна и Югоизточна Азия.

Доклад на "The Guardian" обаче разкрива, че мащабите са съвсем различни. Пред света официално бяха съобщени няколко десетки случая, смяташе се, че още толкова са скрити от катарските власти, но истината е далеч по-стряскаща.

Според доклада, 6500 работника са загубили живота си докато работят по изграждането на инфраструктурата за Мондиала. Най-голяма бройка сред тях са граждани на Индия, Пакистан, Непал, Бангладеш и Шри Ланка.

И всички тези данни са събрани със съдействието на посолствата на тези страни и близки на загиналите, не от официални признания на някой в Катар.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Бройката на загиналите може да е дори по-голяма, защото авторите на доклада все още не са изследвали какво е положението с работниците от Филипините, Кения и Судан, които също са доста сериозна бройка на територията на страната домакин на Мондиала.

И тук не става само за изграждане на стадиони, а заради Мондиала катарското кралско семейство започна изграждането на няколко нови града в пустинята, летища, железопътна мрежа и десетки хотели.

Всички официално обявени смъртни случаи са в графата инциденти, естествена смърт или инфаркт. Около 80% от официалните случаи са причинени от здравословен проблем, макар да не е представена аутопсия по случая. Същота така има падания от високо, непредпазливост при боравене с ток, няколко самоубийства и пътни инциденти.

Големият въпрос е какво се е случило с останалите няколко хиляди загинали работници. На този етап яснота няма, а само предположения и някои конспиративни теории.

Най-логичното предположение изглежда, че повечето са умирали заради тежките условия на труд в жегата, към които не са привикнали. Много инциденти са се случвали също така, защото на строежите не са спазвани никакви правила за безопасност, а и самите работници нямат предишен опит в сферата.

Съществува обаче и конспиративна теория, според която точно катарските власти са се грижели тези хора да изчезват заради финансов мотив.

Не е тайна, че при идването си в Катар, всеки работник подписваше договор, според който ще получи възнаграждението си едва след края на проекта, а до завършването му е длъжен да стои и да работи. Ако се върнеше в родината си, то той автоматично се отказваше от заработените до момента пари.

Прокрадват се предположения, че изчезването на няколко хиляди работника е спестило на кралското семейство няколко милиона долара в заплати, натрупвани през тези 10 години.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos