Изненадите в леката атлетика в Токио продължават с пълна сила, след като видяхме рухването на 37-годишна хегемония.

Става въпрос за стипълчейса на 3000 метра при мъжете, където за първи път от девет Олимпиади насам, шампион не е кениец.

Новият крал на дисциплината е Софиан Ел Бакали от Мароко, който пробяга дистанцията за 8:08.90 минути и донесе първа титла на страната в тази дисциплина. До този момент Мароко имаше седем олимпийски титли в своята история, като всчики те са в беговите дисциплини на средни и дълги разстояния.

Ел Бакали остави на повече от секунда зад себе си Ламеша Гирма от Етиопия, окичил се със среброто, докато трети остана кениецът Бенджамин Киген.

Тази Олимпиада отбелязва точно 100-годишната от въвеждането на дисциплината 3000 метра стипълчейс, като от 23-те му издания, 11 пъти титлата отиваше при кениец.

Преди днешния старт, никой не слагаше Ел Бакали сред фаворитите, защото макар да спечели своята серия, той влезе с резултат 10 секунди по-бавен от този на етиопеца Гирма.

На олимпийски финал обаче резултатите в сериите нямат значение, защото с невероятна атака и финален сприн Ел Бакали заслужено се окичи със златото.