Ромейн Грожан - френският пилот на отбора във Формула 1 "Хаас" се възстановява в болница в Бахрейн след ужасяващата катастрофа в неделя, която втрещи всеки, гледал старта от Гран при в тази страна. Още в първата обиколка болидът на французина се вряза в мантинелите, разцепи се на две и се запали, а Ромейн бе изкаран от огъня и по някакво чудо е невредим.

"Здравейте всички, ОК съм... нещо такова - каза от болничното легло Грожан в неделя вечер, а отборът му разпространи обръщението в социалните мрежи. - Без системата хейло (ореол) нямаше да съм тук сега. Преди години, когато обсъждахме въвеждането му, аз бях един от противниците, но днес признавам, че то ми спаси живота. Не знам точно как, но още съм жив..."

Така е. Ореолът пред кокпитите на болидите е въведен през 2018-а, за да увеличи сигурността и да предотврати ударите в главата и врата при пряк контакт на катастрофата.

Със сигурност той е спасил живота на Грожан, но не е само той. Оказва се, че французинът е можел да загине "4 пъти за 28 секунди", както анализира експертът на медията "Форбс" за Формула 1.

Снимка: Getty Images

Болидът се удря в най-лошата възможна траектория - директно в мантинелата, като измереният ефект от удара е 53G. Титановата обвивка, в която е затворен пилотът в кокпита си, спасява живота му при директния контакт. Ако не бе тя, носът от карбон просто нямаше как да предотврати фатален удар за човека вътре. Краката и тялото му щяха да поемат първия удар.

Тя е предпазила напълно тази част от пилота и той няма дори драскотина от самия удар там.

По-малко от секунда по-късно идва намесата на втора технология - т.нар. HANS (сигурност за глава и врат), която е почти с 20 години опит в състезанията от Ф1. Тя е спасила поне 14 пилоти през това време. Нейната функция е да запази шлема и ремъците на врата в най-добрата възможна позиция и да предотврати вторичен, камшичен удар. Обикновено при такава скорост и тежък сблъсък - фатален за черепа и врата.

Една десета от секундата по-късно се намесва хейлото, което спира разцепилата се мантинела да не се забие в главата на Грожан. Носът я разтваря, а горната част се удря именно в ореола и минава над пилота.

Няма и секунда след това, идва четвъртият фрагмент от този ужас, който отново можеше да е със смъртоносен изход за пилота.

Болидът е разцепен на две от удара, а резервоарът избухва в мощен пожар, видян от милиони по телевизията. Това бе момемтът, когато всеки от нас си е помислил, че се случваш нещо ужасно.

Тук се активира таймерът на смъртта, както казват във Ф1. Пилотът има приблизително време от половин минута, за да излезе оттам. След това се счита, че ситуацията е отвъд ръба на живота.

Nomex е производителят на предпазните материали против огън и прекалено високите температури. Така и наричат тази част от сигурността на пилотите - техните екипировки. "Костюм Номекс". Издържат до 30 секунди, преди пламъците да ги превземат, но се счита, че след 30 вече човекът вътре започва да е в критично състояние.

Стюардите бяха на мястото на 11-ата секунда, а Ромейн бе изваден от огъня на 28-ата.

Ето как е спасен един живот - крайниците му са здрави заради титановата обвивка на кокпита, вратът и главата - заради HANS, след това и заради хейлото, а всичко това му помогна при появата и подадените ръце на стюардите да е достатъчно здрав и със сили да излезе от огъня преди 30-ата секунда.

Има изгаряния по ръцете и краката - там, където костюмът вече е започнал да поддава. Още няколко секунди и Ромейн нямаше да е жив.

След това, което се случи, изобщо е чудо, че е жив.

Снимка: Getty Images