Шарл Леклер и "Ферари" обориха критиците и откраднаха победата на "Ред Бул Ринг" в Австрия, в дома на големия си конкурент в шампионата и пред погледа на над 100 000 "оранжеви" фенове на Макс Верстапен.

Болидите на Скудерията бяха изключително бързи, но технически проблем извади Карлос Сайнц от надпреварата, а друг проблем едва не отне и победата от съотборника му Шарл Леклер.

Както имаше конфортен аванс пред по-бавния Макс Верстапен, Леклер изведнъж сигнализира за проблем с педала за газта, а това сериозно се отрази на неговата скоросот и стабилност по трасето.

Действащият шампион Верстапен бързо започна да скъсява дистанцията, но за щастие на Леклер до края имаше само три обиколки и той успя да удържи победата. Ако от състезанието оставаще с обиколка повече, със сигурност "Ферари" за пореден път шеше доста нелепо да изпусне триумфа.

А днес спокойно можеше да видим и двоен триумф на Скудерията, защото и вторият болид на Карлос Сайнц бе доста бърз, а 13 обиколки преди края, когато той се подготвяше за атака срещу Верстапен, техниката му го предаде.

След повреда в двигателя испанецът отби в страни, а "Ферарито" му се подпали и притеснително тръгна назад, обвито в пламъци.

За щастие Сайнц бързо успя да изскочи и ни спести от нова драма и притеснение за живота на някой от пилотите.

Неговата повреда се яви като подарък за Люис Хамилтън, който макар и далеч зад лидерите като време, успя да се качи на подиума с третата си позиция.

Топ 10 в Австрия допълниха Джордж Ръсел (Мерцедес), Естебан Окон (Алпин Рено), Мик Шумахер (Хаас), Ландо Норис (Макларън), Кевин Магнусен (Хаас), Даниел Рикиардо (Макларън) и Фернандо Алонсо (Алпин Рено).

След сезон с много разочарования до момента, Шарл Леклер все пак достигна до третата си победа, а тя скъси изоставането му в генералното класиране.

Там лидер продължава да е Макс Верстапен с 208 точки, следван от Шарл Леклер със 170, Серхио Перес, който отпадна днес е третия със 151 точки.

Снимка: Getty images