Мърсисайдците поведоха още в деветата минута, когато при заучена комбинация капитанът Стивън Джерард подаде от пряк свободен удар на Дан Агер, който от шест метра вкара красив гол с пета.
В 31-ата минута настъпи решителен момент в мача. Луизао фаулира грубо Райън Бабел, холандецът налетя на капитана на Бенфика и бе изгонен, оставяйки Ливърпул да играе цял час с човек по-малко.
Гол на Фернандо Торес за гостите бе отменен в 37-ата минута заради засада.
Секунди преди края на първото полувреме домакините можеха да изравнят, като Анхел Ди Мария стреля от добра позиция, но Пепе Рейна майсторски спаси. В 49-ата минута Бенфика претендираше за дузпа за нарушение срещу Пабло Аймар в наказателното поле, но такава не бе отсъдена.
Секунди по-късно пък Оскар Кардосо беше оставен непокрит в наказателното поле след ъглов удар, но с глава не успя да намери очертанията на английската врата.
В 58-ата минута Кардосо нацели гредата, топката попадна в Аймар и той бе фаулиран за дузпа от аржентинския си сънародник Емилиано Инсуа. Този път съдията Йонас Йориксон нямаше как да не посочи бялата точка, като Оскар Кардосо вкара от 11-те метра с мощен шут, въпреки че Рейна хвана ъгъла, в който бе бита топката.
В 76-ата Джерард изведе Торес сам срещу вратаря Жулио Сезар, но испанският нападател би покрай вратата.
Бенфика получи нова дузпа в 79-ата минута, когато Джейми Карагър игра с ръка при центриране на Ди Мария отляво. Отново Кардосо застана зад топката не потрепна, правейки 2:1. Малко след това Фернандо Торес бе заменен от Давид Нгог, като малко преди да напусне терена испанецът накуцваше.
В 83-ата двубоят бе прекратен за кратко, тъй като един от реферите бе обстрелван от публиката на стадион Луш с бомбички, но играта бързо бе подновена. Минута преди края Стивън Джерард можеше да изравни, но ударът му от малък ъгъл бе хванат от стража на лисабонците.
Така Бенфика спечели с 2:1 в Лисабон.
Ливърпул пък ще трябва да хвърли всичките си сили на реванша на Анфийлд и да се опита да се класира напред, за да не остане без трофей в пореден сезон.