Димитър Бербатов коментира темата на седмицата в английския футбол - унизителното 0:5, с което Манчестър Юнайтед загуби дербито от големия съперник Ливърпул в неделя. Както и неизбежния въпрос за бъдещето на мениджъра Оле Солскяр, който изглежда ще запази поста си засега. Ето какво написа в колонката си за букмейкърската компания betfair Бербатов:

За мача с Ливърпул

Беше болезнено да се гледа. Не го очаквах, а и едва ли са много хората, които са го очаквали. Ливърпул напълно си заслужи победата.

Всеки играч на Юнайтед бе слаб, не се представи на ниво. Нищо не работеше - нито позиционирането на терена, нито връзките, нито желанието да вземеш първа и втора топка. Малките детайли правят голяма разлика във футбола. Беше огромно разочарование за мен.

При 0:4 на почивката ти си извън играта. Да, Юнайтед обърна резултата от 0:2 срещу Аталанта дни по-рано, но този отбор на Ливърпул е на друго ниво. През второто полувреме, при тези обстоятелства, идеята бе да се спаси малко от репутацията на клуба.

Когато паднахме с 1:6 от Сити преди десет години, сър Алекс Фъргюсън бе начело на отбора. И тогава това бе огромно разочарование. Случвало се, случи се пак, вероятно ще се случва и занапред. Идеята е обаче как реагираш на такъв резултат.

Естествено, че съм притеснен. Ако погледнем по-голямата картинка, пътуването е дълго, сезонът далеч не е свършил. Юнайтед има качеството, трябва да отвърне на удара. Този отбор и клуб все още са в период на трансформация след Фъргюсън, не могат да намерят точния ритъм и формула. Не могат да използват целия талант, който притежават.

През това време Ливърпул и Сити са двата клуба, които се изкачиха над тях, а Юнайтед е на известна дистанция зад тях.

 

За Оле Солскяр

Ако съдим по този мач, това не е точният човек за поста. Всеки знае какво е това дерби за феновете - ние искаме да бием Ливърпул повече, дори отколкото искаме да победим Сити.

Ако не спечели следващите два-три мача, Оле ще има голям проблем да запази работата си. Чета, че засега постът му не е под въпрос от ръководството, но ако падне в тези двубои в следващите 2 седмици, това може да се промени. А те никак не са лесни: Тотнъм навън, Аталанта навън и Сити у дома. Имам сантиментална привързаност и към Юнайтед, и към Оле, но искам и да съм реалист. Ако играем така и срещу Тотнъм, отново ще имаме доста проблеми. Те са отбор, който не е особено постоянен, така че този мач е възможен за спечелване от Юнайтед.

Съблекалнята

Играчите вероятно си говорят много, поне така беше в съблекалнята по времето, когато аз играех за Юнайтед. Естествено, трудно е за мениджъра, но и играчите трябва да поемат отговорност. Когато видиш колко разочарован, гневен и отчаян беше Роналдо на терена в неделя... Ясно е, че и той не е очаквал такъв погром. Сигурен съм, че е имал доста какво да каже в съблекалнята след мача.

Играчи с такъв статут имат правото да проведат такъв разговор, да кажат дори по-силни думи. Понякога мениджърът може да се отдръпне и да ги остави да говорят след такъв мач. Има кризисни разговори, в които основна роля имат играчите. Ние правихме такива в нашия отбор, инициирани от лидерите - Гигс, Невил, Фърдинанд, Скоулс. Мисля, че повечето от играчите в този тим още вярват в Солскяр, имат респект към него. Но това също си има крайна точка и лимит.