Българският футболен съюз излезе с официално становище по повод решението на Софийския градски съд, който насрочи извънреден Конгрес за избор на нов президент на централата на 12 октомври.

Това решение идва дни, след като от БФС отсъдиха, че няма как да има извънреден Конгрес, а ще има редовен такъв чак през март.

От централата определиха решението на съда като пряка намеса в самоуправлението на най-голямата спортна федерация.

Ето какво публикуваха от БФС на официалния си сайт:

"На свое заседание на 19.08.2021 г. Изпълнителният комитет по категоричен начин заяви желанието си да бъде организирано редовно общо събрание (конгрес) на 18 март 2022 г. като единствен начин футболът ни да не падне жертва на сложни юридически хватки и да не изпадне в опасна безтегловност. Днес, на редовно свое заседание, с покана към всички свои членове, ИК потвърди насрочване на редовен конгрес на 18.03.2022 г., със законосъобразен дневен ред и мандатност на новоизбраното ръководство.

БФС намира за парадоксално, че с днешна дата СГС взема формални решения, с които пряко се намесва в самоуправлението на най-голямата спортна федерация в България. Буди интерес и фактът, че искането на подписалите се клубове, членове на БФС, внесено от инициативен комитет до съда, е за конгрес на 21.09.2021 г., а СГС насрочва датата 12.10.2021 г.

Подобно действие поставя както БФС, така и клубовете-членове на съюза, в изключително затруднено положение, а спорната легитимност на подобен акт би създала ситуация на крайна нестабилност в българския футбол".