Скандал беляза края на драматичния мач от 5-ия кръг за Купата на ФА в Англия, в който Норич изхвърли с дузпи Тотнъм в сряда вечер.

Националът на Англия Ерик Дайър прескочи прегражденията и влезе в трибуните, като подгони фен, който го обиждал от местата зад скамейката на домакините. Недалеч от въпросния запалянко са били роднини на Дайър, включително неговият по-малък брат.

Той е влязъл в спор с фена и също е бил обиждан, което футболистът на Тотнъм е видял, прибирайки се от терена към съблекалнята. И тогава търпението му се е изчерпало и той е предприел атаката.

Английският национал притича близо 50 м, прескачайки редовете с места на централната трибуна, преди да бъде спрян от друга група фенове на домакините. Не се стигна до сблъсък само, защото привърженикът, когото Дайър подгони, избяга през един от изходите.

Въпреки това футболистът ще бъде наказан много тежко, вероятно с 6 или 8 мача - такива са правилата в Англия, където още се помни случаят с Ерик Кантона, ритнал привърженик на Кристъл Палас и не играл заради това 9 месеца.

Онзи инцидент е емблематичен и е ирония на съдбата, че 25 години по-късно опита да повтори действията на французина играч, който също носи името Ерик.

"Ерик е направил това, което нито един професионалист не бива да прави - коментира случилото се Жозе Моуриньо, мениджърът на Тотнъм. - Като човек, всеки от нас вероятно би го направил, но като професионалисти нямаме право. Когато те обиждат и семейството ти е замесено, ще се намесиш.

Не съм сигурен, че това са истински фенове на Тотнъм, защото нашите привърженици си подкрепят играчите, а не ги обиждат. Ако клубът реши да накаже Ерик, няма да бъда съгласен с това. Но признавам, че той сбърка..."

Според английските медии, Тотнъм ще отстрани временно Дайър - вероятно само за уикенда, когато отборът среща Бърнли във Висшата лига.

А наказанието се очаква следващата седмица и ще бъде сурово, въпреки че все пак не е имало размяна на удари, а само конфронтация, намерение за агресия и разменени обиди.