Идеята за паметник на легендата на българския футбол Динко Дерменджиев лансира в пространството "Сдружение Ботев Пловдив".

Големият играч, който бе част от клуба цели 19 сезона, си отиде от света на 77 години, на 1 май 2019-а след дълго боледуване.

Чико, както е наричан, е роден на 2 юни 1941 г., като точно днешния ден, на който почитаме и годишнината от смъртта на Христо Ботев, ще бъде даден старт на инициативата за монумента.

Освен рожден ден на футболната легенда, 2 юни е считан за официален празник и на клуба, чийто патрон е Ботев.

С паметника, който трябва да се появи пред стадиона, носещ името на големия български революционер и лидер, Сдружението стартира дългосрочна инициатива. Тя има за цел да почете големите личности в историята на футболния "Ботев".

"Началото на кампанията, която правим заедно с Инициативен комитет от пловдивски общественици ще бъде дадено с отдаване на почит към легендарния Динко Дерменджиев - Чико, чийто паметник ще бъде издигнат пред стадион "Христо Ботев" - се казва в съобщение на Сдружението. - Проектът, който ще бъде реализиран на обществени начала, е ориентиран към бъдещето на футболния живот на България, а завещанието ще е мост между поколенията привърженици на "жълто-черните".

Ще бъде обявен отворен конкурс за създаване на монумента към всички артисти и скулптори в България.

Днес в 11,45 ч представители на организацията ще разкрият още подробности около проекта.

Дерменджиев има 447 мача в "А" група със 194 гола и е смятан за най-голямата легенда на "Ботев" (Пловдив).

За националния тим на България има 58 двубоя с 19 гола и е играл на три Световни първенства.