Доскорошният президент на Локомотив (Пловдив) Христо Крушарски обяви, че ще се кандидатира за президент на БФС на следващия конгрес. Босът го направи на култова пресконференция в свой стил, като разкри, че вече обикаля да агитира за себе си из страната. Крушарски е мачове от втора и първа лига през уикенда, за да го направи.

"Като гледам битката за БФС, много сериозно ме кара да се замисля. Виждам, че Димитър Бербатов събра 70 клуба, а 400 подкрепят Борислав Михайлов. Мен засега ме подкрепят три - каза бизнесменът. - Бербатов има академия за прибиране на пари. Нека да направи два терена в неговия край, за да тренират отборите там. Така ще бъде полезен поне като начало.

Сега аз обикалям отборите за да видя как ме приемат. След това ще преценя какво да правя. Но виждате, че каквото предложа и се случва. Аз финансирам и два аматьорски клуба - Рилски спортист (Самоков) и Рилец (Говедарци). Само транспорта, който осигурявам, струва 50 хиляди лева. Предложих безплатни картотеки и се случи. За клубовете това са много пари, но не и за БФС. Така че сега започвам работа. Къде тренират отборите ни? В Турция. Аз четири години плащам лагери на Локомотив в Турция и под 40 хиляди евро не мога да падна. Ще видите обаче това лято как поне 10 чуждестранни отбора ще дойдат на подготовка в Самоков.

Ако стана президент, със сигурност ще работя без пари. Ще си разчитам на пенсията. Но за да се пребориш, трябва да си подготвен. Как Михайлов събори Иван Славков? Ами подмолно. Но той си беше подготвил екипа, а и еуфорията от 1994-а година още не беше така отминала.

Да - ще се кандидатирам. Направих си вече една среща с министъра на спорта. Държавната политика я виждам на първо място като облекчаване на данъците, които плащат меценатите в спорта. Но държавата трябва да отговори дали иска да има спорт или не.

Ако видя, че има човек, на който му се работи за доброто на българския футбол, съм готов да му съдействам. БФС не ме грее, важното е да започне да се работи. Аз съм оптимист за развитието на българския футбол. Ако аз поема управлението на централата, ви гарантирам, че до три години ще бъдем или на европейско, или на световно първенство."

Крушарски не подмина и темата за Локо (Пд), където за 7 години се зарадва на две купи и суперкупа на България.

"За мене най-голямата награда е, че идват мои набори да ми целуват ръката и ми благодарят за това, което са преживели. Парите идват и си отиват. Те са само средство за преживяване. Мисля, че вече всички се съобразяват с клуба. По-голяма реклама не мога и да си представя, дори е по-силна от всеки ден да пускаш продукта си по телевизията. На 65 години ме направихте като Ален Делон на млади години.

В момента в отбора има 5-6 момчета, които струват много пари на трансферния пазар. Струват повече от моите коне, а един мой кон е 100 хиляди евро. Но без школата няма как да стане да върви клубът нагоре. Затова трябва да направим терените в Тракия. Когато имаш база, развитието ще бъде още по-добро.

Благодарен съм на публиката за начина, по който ме изпратиха. Знаете моето влияние в локомотивската общност какво е. Но мисля, че новите спонсори ще вложат още тази година много пари."