Историята на Роман Зозуля не спира да занимава медиите в Испания и Украйна вече близо 3 години. И след изминалия уикенд темата отново е на първите страници.

Украинският футболист на Албасете в Испанската втора дивизия пак бе обиждан ужасно от трибуните по време на мача срещу Райо Валекано.

Сред деветте хиляди зрители на стадион "Карлос Белмонте" в събота, над 700 бяха фенове на гостите и не спряха да ругаят Зозуля, който играе за домакините.

"Комунист", "престъпник" и "расистко копеле" бяха някои от скандиранията, които се чуваха. Треньорът на Албасете издържа 75 минути и го смени, въпреки че е очевидно - Роман е най-добрият играч на неговия състав. Но как да остави на терена футболист, който е на ръба на нервен изблик във всеки един момент?

Мачът завърши 1:1, но не това бе основната тема около двубоя.

Зозуля е най-мразеният играч из испанските терени, въпреки че е мистерия защо точно се получи това.

Ненавистта към този футболист започна през януари 2017 г., когато той премина под наем в Райо Валекано от Бетис. Феновете на отбора от мадридското предградие Вайекас, които са предимно от работническа прослойка, настръхнаха. Нарочиха го и откровено го прогониха.

Снимки на Зозуля с тениски на украински организации със строго десни политически убеждения бяха повод за недоволството. Нарекоха го "нацист", "фашистки елемент" и т.н. Не след дълго договорът му бе скъсан и той не игра за Райо, като клубът реши, че няма нужда от такъв конфликт със собствените си фенове. Отиде в настоящия си отбор.

През есента на 2019-а, когато Албасете с украинеца гостува на Райо, мачът бе прекратен след ужасни и непрестанни обиди от трибуните към халфа. "Фашистко копеле", пишеше н един транспарант.

В събота същите тези фенове на Райо наричаха Зозуля "комунист"...

Но не са само те. И в други мачове на Албасете той е принуден да слуша хорови обиди. И някои от агитките дори не знаят защо го правят. Тези с леви политичеки схващания го наричат "расист" и "нацист", други го хулят, че е "комунист"... Сбъркана работа.

След края на съботния мач, Роман се изповяда пред украински репортери, които бяха дошли да направят материал за него. Очевидно афектиран, но вече донякъде и привикнал с гадните обиди, играчът заяви:

"В началото бях фашист. Разглеждаха ми профилите в социалните мрежи, минах през етапи да ме наричат "нацистко изчадие"...

Днес крещяха, че съм "комунист". Озверели хора. Явно не могат да се уточнят все още, и те не знаят... Очаквам на следващия мач да ме наричат "марикон" (гей, обратен - от испански ез.).

Противниците ме ритаха повече, отколкото ритаха топката. Настроили са ги ултрасите. Чудих се преди мача как да подходя към тези провокации, нашият треньор ме пита дали не искам да остана резерва. Но му казах - стига, аз съм Зозуля. Излизам и играя, това ми е работата.

На 30 години съм, а слушам как някакви хора пеят идиотски песни против мен. Как мислите, че се чувствам?!

А и Федерацията, братлета... И там е една...

Наказаха ги за два мача без публика след случилото се през есента, а после отмениха санкцията. Те дадоха жалба и бе уважена. И стана - един затворен сектор и 18 000 евро глоба. Несериозно."