Комисията на ФИФА за разрешаване на спорове между клубове, играчи и треньори е присъдила Левски да плати 485 000 лева на Петър Хубчев, когото уволни през юни 2020-а. Официално световната централа е известила софийския гранд за решението си днес.

Наставникът изкара около година начело на "сините" и спечели 17 от 33 мача. Той имаше двегодишен договор с клуба и заведе иск пред ФИФА за дължимите му възнаграждения по оставащите месеци от контракта.

Левски е поискал мотивация за решението, която е изпратена в България и е с входирана дата 1 март. От нея клубът има 30 дни за обжалване пред единствената възможна инстанция за това - Спортния арбитражен съд (КАС) в Лозана.

От документите става ясно, че Хубчев е получавал 32 000 лева нетна заплата месечно на "Герена", а освен тези пари по остатъка от договора, дължи и други суми по клаузи. Като например - по 1000 лева на месец за жилище, които също са били в контракта клуб-треньор.

Разбира се, Петър Хубчев през годините е доказал, че думата не става на две. Преди да води Левски той бе начело на националния отбор, където също държеше на прецизност до последния детайл в договорните му отношения с футболния съюз.

Специалистът е подписал споразумението с германския си паспорт, както направи и при договора като национален селекционер близо 2 години преди да отиде на "Герена".

Очаква се парите, които се дължат на хората от щаба на Хубчев, да са също в подобни параметри - около или малко под 500 000 лева. Сумата ще наближи около милион лева.

Според специалисти по юридически казуси във футбола, Левски има нелош шанс да спечели обжалването в КАС, където от години нещата се поставят на съвсем нова основа при разглеждането на такива случаи.

Независими трима съдии биха гледали апела, ако българският клуб прибегне до такъв. Те ще преразгледат изцяло договорките, без да се влияят от предписанията и мотивите, изложени от ФИФА.

И още нещо важно. Дори да загуби и да се наложи да изплати парите, Левски няма да има проблем с лицензирането си за следващия спортно-технически сезон у нас, а вероятно и в Европа. До края на април се изискват документи, които обхващат финансовата година 2020, а взетото от ФИФА решение е от настоящата година.