Изпълнителният директор на ЦСКА - Пламен Марков, бе гост в сутрешния блок на БНТ, за да коментира случващото се в клуба след изненадващото оттегляне на финансовите благодетели Гриша Ганчев и Юлиан Инджов.

На този етап ситуацията е изключителна неясна, защото вчера именно Марков от името на собствениците обяви, че те спират финансовата си издръжка и се оттеглят от столичния гранд. Огициален коментар и подробности от тяхна страна все още няма.

Решението идва изключително изненадващо, защото нищо не предвещаваше подобен ход, а и последните няколко месеца бяха най-успешните за ЦСКА след завръщането на клуба в професионалния футбол. Както на терена, така и като организация и начин на работа в клуба, койот също така успя да осъществи няколко добри трансфера, а и да направи пробив в Европа.

Освен декларацията на феновете срещу Гриша Ганчев, която отприщи скандала, Пламен Марков намекна, че за решението има и други фактори, макар да отказа да конкретизира.

Повечето неща, които той каза, до голяма степен се повтаряха с казаното на вчерашната пресконфедренция. Може би най-интересният и различен детайл бе мнението на Марков, че хегемонът в родния футбол в последните години - Лудогорец, под една или друга форма се ползва с държавна помощ.

"След промените преди 30 години ЦСКА винаги има проблеми, най-вече финансови. С изключение на последните 4-5 години клубът винаги е имал проблеми.

Това че Лудогорец е 9 години поред шампион говори за това, че този тим, освен с потенциала, с който разполага спортно-технически, има и подкрепата на други фактори. Няма много страни в света, в които да има такъв феномен. Този отбор е подкрепян и от държавата - понякога деликатно, понякога очевидно.

Когато се водят битки на всички фронтове, и когато част от своите застанат срещу клуба битката става обречена. Има влияние към някои от хората в агитките да се създават брожения, които да водят до дестабилизиране.

Разбирам желанията на феновете, аз също искам ЦСКА да се върне към големите си успехи от 80-те. Тогава обаче зад клуба стоеше Българската армия. Ситуацията оттогава е доста променена. За да се върнем към онова представяне обаче трябва да имаме сериозни организации, които да застанат зад клуба.

Не бих искал да коментирам колко е бюджета - той е достатъчен за издръжката на ЦСКА. В ситуация на пандемия трудно се прави бизнес. ЦСКА се нуждае от сериозен финансов ресурс, за да се издържа. Тези средства трябва да дойдат отнякъде. Процесът свързан с финансирането също така зависи от продажби, за да могат всички да получват възнагражденията си и всичко да се движи по план. Продажбата на футболистите зависи единствено от собствениците.

Феновете имат право да изравяват мнението си, но не и пряко да се намесват в политиката на клуба. Когато собтвеници дойдоха ЦСКА бе почти обявен в несъстоятелност, имаше огромни дългове. Собственици оздравиха финансово отбора, след това го стабилизираха организационно и през последната година започна надграждане в спортно-техническо естество.

Ние разчитаме на нашите фенове, които винаги са подкрепяли отбора. Те са нашият 12-ти играч. Оценяваме тяхната подкрепа, но не те трябва да определят политиката на клуба, що се отнася до оганизационен, финансов или спортно-технически план. Има моменти, в които се преминава границата", заяви той.