Над 25 000 души са излязли по улиците на Глазгоу в различни часове на неделя, а и след полунощ в понеделник сутрин, за да отпразнуват 55-ата титла на Рейнджърс в шотландското първенство.

Въпреки мерките срещу пандемията, забраните, полицейските блокади на възлови места в града, футболните привърженици не се отказаха да наводнят площадите и булевардите.

На "Джордж Скуеър", централния площад в Глазгоу, купонът продължи до рано сутринта в понеделник, а опитите на униформените да въведат ред останаха напразни. След тълпите със синьо-бяло-червени шалове, фланелки и знамена гледката бе на купища отпадъци, предимно бутилки и кенове.

Рейнджърс не бе печелил титлата от 2011-а, след което мина през четвърта дивизия, изхвърлен заради финансови проблеми. В неделя обаче стана първият шампион в европейския футбол за годината, още на 7 март!

Снимка: Getty Images

Отборът събра 88 точки след 32 кръга (изпуснал е само 8 общо), не е загубил мач и е с голова разлика 77:9.

Но имаше и страшно много гняв срещу партито, защото мерките в страната все още са строги в условията на пандемията от Covid-19.

"Споделям разочарованието и гнева на много хора, направихме толкова жертви като общество в последните месеци, за да видим това. Не е честно към хората, към страната ни, полицията и здравните работници. Всички мерки бяха нарушени!", написа в Туитър първият министър на Шотландия Никола Стърджън (глава на местното правителство).

Тя опита още по обяд в неделя да призове феновете да не се събират на големи групи, но напразно.

В местния парламент тази сутрин купонът бе наречен "чисто безумие", а депутат дори отиде по-далеч - обвини Рейнджърс, че не е направил достатъчно да спре запалянковците.

"Нашият мениджър Стивън Джерард още в събота предупреди да се празнува с отговорност и без да се нарушават мерките", отвърна в официално съобщение клубът.

Така беше, но още тогава бе ясно, че няма как да накараш феновете, чакали толкова дълго, да седят по домовете си след такъв триумф.

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images