Зависимостта от хазарта е по-голям проблем от пристрастеността към алкохола при спортистите, анализира Тони Адамс. А той знае много по въпроса...

Легендарният капитан на Арсенал открито говореше за своите трудности и как ги е преодолял, а от няколко години ръководи Клиниката "Спортен шанс", която се занимава с помощ на атлети, които са в подобна ситуация.

Адамс разкри пред BBC, че повече от половината спортисти, потърсили помощ от неговата организация, имат проблем със залозите. И то такъв, че се нуждаят от дълга терапия.

"Това е ужасно сложен въпрос и той не е нов - обяви дългогодишният лидер на отбраната на Арсенал и Англия. - Още от дните, в които играех, хазартът бе голям проблем при професионалните футболисти, а и спортисти като цяло.

Той е по-трудно разрешим от този с алкохола и бих казал, че е доста по-сериозен проблем."

Изпълнителният директор на клинаката на Адамс - Колин Бланд, добави:

"Бетинг индустрията е навлязла дълбоко в културата на хората не само в професионалния спорт, тя е част от ежедневието и е твърде лесно достъпна. Позитивният ефект от това е ясен - той е икономически.

Само във футбола, 75 процента от клубовете във Висшата лига имат спонсори - букмейкърски комании. Но проблемите са в чисто човешки план. Особено в тази ситуация на пандемия, на по-ограничено движение на хората и по-малко дейности, които запълват ежедневието им."