Бразилия и Аржентина не искат да играят прекратения си мач от световните квалификации, тъй като не желаят да поемат допълнителни рискове за евентуална контузия на основни футболисти преди Мондиал 2022 този ноември.

Окончателното решение дали двубоя ще се състои ще бъде взето от Спортния арбитражен съд (КАС) по-късно през август.

Националните отбори на Бразилия и Аржентина вече се класираха за шампионата, въпреки че срещата през септември миналата година в Сао Пауло бе внезапно прекъсната от бразилските здравни власти с твърдението, че четирима аржентински футболисти не са изпълнили задължителните правила за карантиниране.

Представители на властите нахлуха на терена, за да изведат състезателите малко след началото на мача. Аржентинците напуснаха терена в избухналия хаос, а срещата бе отменена. Международната футболна централа (ФИФА) глоби и двете национални федерации и настоя, че световната квалификация трябва да се проведе, независимо от класирането.

Бразилската футболна конфедерация и Аржентинската футболна асоциация се обърнаха към КАС, който ще вземе решение до края на месеца. Засега не е насрочена нова дата от ФИФА за двубоя, но се планира да е през септември.

Президентът на Бразилската конфедерация Едналдо Родригес обяви, че националният отбор на страната не желае да играе този мач два месеца преди Световното първенство, тъй като има риск от контузии и наказания, както и възможен бойкот от страна на Аржентина.

"Ще комуникираме с ФИФА, така че този мач да не се играе. Ще направим всичко, за да отговорим на желанието на нашия треньорски щаб. Нашият приоритет е да спечелим шесто Световно първенство в Катар. Ако този мач не се препоръчва от треньорския щаб, ние ще работим за това той да не се играе", коментира Родригес в изявление пред агенция "Ройтерс".