Сърбия се гордее със своите играчи, които смело се бориха за точка срещу Англия на старта на Евро 2024. Но и скандали разтърсиха отбора, медиите и делегацията на отбора след 0:1 в Гелзенкирхен.

Най-горещата тема обаче е проявата на албански репортер, който слезе до игрището и мина пред сектора на сръбските фенове, показвайки пред тях знак "на орела" - типичен за тази страна и косоварите, както и символен във враждата със сърбите.

Още по време на двубоя хора от делегацията на отбора са поискали задържането на журналиста, който се казва Арлин Садику. Той е официално акредитиран на първенството и германските стюарди и полицаи не са предприели нищо такова към него. Върнал се е в местата за медиите и е изгледал двубоя.

Сърбия иска незабавното отнемане на акредитацията на Садику и изхвърлянето му от турнира. Говорителят на федерацията на Сърбия Милан Вукович разкри още след края на срещата, че е внесен официален протест в УЕФА и се настоява този човек да не бъде допускан повече до стадионите в Германия.

Относно самата игра властва съжаление. "Можеше и трябваше да не загубим", пише "Спорт". Медиите са доволни от здравата игра на отбора на Драган Стойкович, като се изразява единствено учудване защо капитанът Душан Тадич е останал резерва.

Снимка: Getty Images

А самият той създаде скандал с изказването си минути след края:

"Тежко приех решението да не започна в стартовия състав. Аз съм най-добрият играч в отбора, негов лидер и капитан. След като селекционерът е решил, че Тадич е играч за 30 минути, а не за 90, така да бъде. Продължаваме напред, днес можеше да вземем поне точка, но имаме още два мача в групата."

Отговорът на Стойкович не закъсня, след като на пресконференцията бе питан за думите на капитана.

"Не е добре, ако го е казал. Имахме разговор и Душан знае много добре защо беше резерва. Обясних му плана - той трябва да влезе свеж в минути, в които съперникът е позагубил от енергията си. И това сработи, както се видя. Няма никакъв скандал в отбора ни, всички сме единни."

Същевременно Пикси трябваше да чуе и лоша новина за Филип Костич, когото смени принудително в края на първото полувреме. Контузията му е сериозна и няма да може да играе повече на първенството.

Поне не и в следващите 14 дни, което означава, че може да е на линия евентуално едва, ако Сърбия е на четвъртфинал.

Снимка: Getty Images