По добре позната традиция, националният тим на Франция няма как да напусне рано голям форум, след което да не последва вълна от скандали.

Това се случва и в момента, в дните след изненадващото отпадане на световнтие шампиони от Евро 2020, дошло след поражение с дузпи от Швейцария. Няколко дни медиите в страната разкъсваха играчите и селекционера Дидие Дешан заради представянето им, защото все пак Франция тръгна към това първенство като категоричен фаворит.

След това се появиха десетки публикации, информиращи хората за тотална липса на дисциплина в отбора, несериозен тренировъчен процес, семейни скандали, както и будуване по цяла нощ преди мачовете, заради гледане на НБА.

Ново разкритие вкара скандалите около тима в съвсем друга сфера, след като в тях вече е замесен и най-силният човек в страната - президентът Еманюел Макрон.

Според доста близкия до националния тим журналист - Ромейн Молина, именно запаленият по футбола Макрон е настоял нападателят Карим Бензема да бъде реабилитиран.

Припомянме, че играчът на Реал (Мадрид) бе изхвърлен от националния тим през 2015-а след редица скандали, като сред тях бе изнудването и на съотборник с предполагаеми порнографски клипове.

В този период, в който Бензема бе далеч от тима на "петлите", той се превърна в най-големия критик на клуба. Той не спираше да сипе обиди и подигравки към бившите си съотборници и слекеционера Дешан, дори официално попита ФИФА дали може да играе за Алжир, откъдето са родителите му.

И на фона на скандалите, най-изненадващо в седмиците преди първенството, бе обявено, че Бензема е в състава. Със сигурност това бе тема №1 преди първенството.

Според тъврденията на журналиста, Макрон е настоял това да се случи в телефонен разговор с президента на футболната федерация Ноел Льо Гре.

Трябва да отбележим, че докато при всичките скандали Дидие Дешан винаги запазваше добри тон, то Льо Гре бе човекът изрекъл, че Бензема няма да се появи в националния тим никога повече. Явно разговорът с Макрон е променил мнението му, а след това Льо Гре явно е обяснил каква е ситуацията и на Дешан.

Естествено, че от спортно-техническа гледна точка, няма съмнение, че Бензема трябва да е в отбора. Смята се обаче, че шокиращото му връщане също е една от причините за отровената атмосфера в тима.

Противници на това са били най-вече Антоан Гризман и разбира се, Оливие Жиру, който седна на пейката.

В последните години имаше доста словесни престрелки между Живру и Безнема, а въпреки демоснтрраното пред медиите примирие, няма как да повярваме, че всичко помежду им е било изгладено.

Снимка: Getty Images