Кандидатът за нов собственик на "Левски" Джоузеф Диксън представи визуализация на проекта си за нов клубен стадион, разпространена в кратко промоционално видеа чрез БТА. Пак през Българска телеграфна агенция преди дни британецът написа открито писмо, в което призова от клуба да подготвят и изпратят по-бързо договора за подписи, което да финализира сделката по придобиването на акциите. Диксън анонсира инвестиционно намерение за умопомрачителните 240 милиона долара в търговски комплекс, парк за отдих и стадион на "Левски", на пресконференция преди 3 седмици.

Още този брифинг породи доста противоречиви мнения сред феновете, тъй като човекът не даде някакви детайли, както би следвало да се полага при такава впечатляваща инвестиция. Наби се в очи още, че е дошъл на преговори в София сам, без екип от юристи или одитори и т.н.

Проектът му днес отново превъзбуди феновете в социалните мрежи - и левскари, и от други отбори, като реакциите са от "уау" до откровена ирония. А въпросите - страшно много, като Фейсбук групите не само на футболни фенове гъмжат от тях. Някои от тях изглеждат логични.

Например - на видеото се вижда, че движението по пътя към стадиона е ляво (като във Великобритания). Това недоглеждане ли е или просто визуализацията не е правена конкретно за България и София, а само е модифицирана за нашата страна?

Няма никакви конкретни цифри, освен "стадион с 25 хиляди места и търговски център с площ 50 хиляди кв.м., в който ще има магазини, ресторанти и кино и др. Предвижда се и изграждане релакс-зона с няколко басейна, както и хранителни и питейни заведения извън територията на МОЛ-а."

Това е информация, която е по-скоро обща, а не в някакви конкретни детайли. Да не говорим, че проектът изглежда като нещо, напълно контрастно с градската среда наоколо. И басейните, и палмите (!?) са някак не на мястото си. Но - да кажем - може да се приеме, че хората просто загатват какви са намеренията им.

Мрежата обаче е пълна и с други въпроси, като например:

Това не е ли проект за мол, копиращ изцяло (дори с брандирането и логата върху него) този на SM city Monumento във Филипините в сайт за 3D визуализации. Тоест - нещо готово, в което са сменени цветовете и логото само на стадиона. Мол-ът обаче дори не е реално изграден комплекс, а и просто макет и идея - това се казва изрично в описанието под картинките в сайта.

И това може донякъде да се приеме - хората са ползвали нещо вече измислено и са го пригодили, за да покажат, че са сериозни.

Идват още въпроси, като един от най-популярните е - дигиталното пресъздаване на стадиона не напомня ли поразително на това, което може да се види, когато разглеждате "Парк де Пренс" в Париж?

И, да, приликите са очевидни. Но и това не е категоричен аргумент, че проект "Диксън" е нереален или нереалистичен. Не оригинален - може би, но пък никога англичанинът не е казвал, че ще открие топлата вода в София.

Най-смущаващо продължава да е мълчанието на ръководителите на "Левски" по темата.

И докато то продължава, социалните мрежи ще са пълни с такива въпроси, коментари и откровени бъзици.

Какво реално се случва по сделката, продължаваме да гадаем. От дни неофициално около клуба витаят слухове за предстоящо оттегляне на Наско Сираков, което противоречи с неговите думи от 24 чай тази година, че остава като президент или водеща фигура дори след смяната на собствеността.