Първият голям скандал, свързан с гол по време на Евро 2024 е факт. Става въпрос за отмененото попадение в полза на Нидерландия при нулевото реми срещу Франция.

До този момент първенството вървеше с незабележимо съдийско присъствие по немските терени, като за 20 мача единственият предизвикал спорове момент бе дали Родри трябва да получи червен картон за извършената дузпа срещу хърватски футболист.

В онзи мач ситуацията се разигра при 3:0 за Ла Роха и драмата не бе толкова сериозна, но снощи всички в нидерландския щаб останаха с усещането, че победата им е отнета.

Всичко се разигра в 69-ата минута на мача, когато Шави Симонс се разписа с удар от границата на наказателното поле, но секунди по-късно страничният съдия вдигна високо флага, отсъждайки засада.

Така се стигна до най-дългото от началото на първенството преразглеждане с ВАР, след което бе заключено, че при удара на Симонс, неговият съотборник Дензъл Дъмфрис е в засада и пречи на вратаря.

Че Дъмфрис е в засада бе ясно, но тук идва доста спорният момент. А именно дали нидерландският флангови футболист действително пречи на вратаря, защото ни е трудно да повярваме, че той имаше шанс да спаси головия удар.

Със сигурност доста спорно решение, което доведе и до очаквани спорове и претенции от страна на "лалетата".

"Знам, че Дъмфрис е в засада, но няма как да ме заблудите, че той пречи на вратаря. Това си е редовен гол, който трябваше да бъде зачетен. Не разбирам защо на съдията му бяха нужни пет минути да преразгледа този гол, както му е толкова сложното", сподели нидерландският селекционер Роналд Куман.

На подобно мнение бе и капитанът на тина Върджил ван Дайк, който заяви след срещата:

"Отмененото ни попадение бе редовно. Това е моето мнение, Дензъл не пречеше на техния вратар".

Любопитен факт е, че и в двете спорни отсъждания на Евро 2024 са замесени английски съдии.

Преди дни Майкъл Оливър не изгони Родри срещу Хърватия, а снощи Антъни Тейлър не зачете гола на Нидерландия срещу Франция.

Снимка: Getty images