Президентът на Световната федерация по футбол (ФИФА) Джани Инфантино очаква Мондиал 2022 в Катар да бъде най-доброто в историята на футбола.

"Ще бъде много вълнуващо Световно първенство, просто невероятно и фантастично, казва Инфантино пред телевизия beIN Sports.

"Ние сме ФИФА, хората управляващи световния футбол, и искаме най-доброто за тази игра. Което означава, че всяко следващо Световно първенство трябва да бъде по-добро от предишното. И като знаете какво беше в Русия, то това ни кара да направим първенството в Катар след 4 години просто незабравимо".

Малкото петролно кралство в Персийския залив, което има най-голямо разстояние от едната граница до другата от 180 км, няма нищо общо с предишните домакини на Световни първенства и с населението си от едва 2,5 милиона души.

"Ще бъде едно много компактно първенство. Разстоянието между стадионите ще бъде максимум на един час път един от друг. А и инфраструктурата вече е готова да посрещне целия свят, добави Инфантино.

Турнирът ще започне точно след 4 календарни години- на 21-и ноември 2022-а година, като ще бъде преместено от традиционните месеци за провеждане през юни и юли, за да бъдат избегнати високите температури в региона през лятото.

Климатът ще бъде страхотна предпоставка за игра. По това време в Доха е между 15 и 25 градуса Целзий, идеални условия за провеждане на мачовете, добавя още шефът на световния футБол.

Бясното стоителство на стадиони, тренировъчни бази и инфраструктура доведе до поредица от информации в медиите относно нарушаването на човешките права на работниците, които идват от бедни страни- основно от Източна Азия.

Но президентът на ФИФА подчерта, че проблемът всъщност е станал известен и се дискутира благодарение на Световното първенство, което Катар получава.

"Това Световно първенство ще остави огромно наследство. От гледна точка на социалното развитие, ще има много важна роля върху развитието на региона като цяло. Смятате ли, че ако нямаше Световно първенство в Катар тука щяха да се коментират проблемите с човешките права, с правата на работниците и условията за труд? Така че без Мондиал 2022 никой нямаше да пише толкова много за тези проблеми, допълни бившият шеф на УЕФА.

Това е и първото Световно първенство, след което 170 хиляди седалки ще бъдат демонтирани от стадионите в Катар и ще се изпратят до страните, които имат нужда от тях, в бедните региони на Африка и Азия. Ще бъде едно Световно първенство, каквото досега не е било виждано, уверен е Джани Инфантино.