Унгарските фенове освиркаха коленичещите национали на Ирландия преди контролата между двата отбора в Уипещ, Будапеща. Мачът завърши 0:0, но заглавията из европейските медии не са за играта, в която доминираха домакините, а за случилото се в минутите преди началото.

Целият ирландски отбор коленичи с жест против расизма, придобил вече голяма популярност в спорта от последните месеци. Унгарските играчи останаха прави, а феновете, изпълнили 14-хилядния стадион, освиркаха мощно.

Федерацията на Република Ирландия обяви възмущението си и се закани да подаде жалба в УЕФА. Не е ясно дали централата има власт да накаже унгарците, тъй като жестът с колениченето не е в официалния протокол за двубоите. Не е задължителен, така че едва ли е пробем, че някой го освирква/аплодира и т.н.

В друга любопитна контрола преди европейското първенство Полша не успя да бие у дома Исландия - 2:2. Гостите на два пъти повеждаха, но с голове на Пьотр Желински и Карол Свидерски поляците изравняваха. За домакините титуляр в атака бе Якуб Швиерчок, бивш нападател на Лудогорец, който започна до суперзвездата Роберт Левандовски. И двамата играха само през първото полувреме и бяха заменени.

Други резултати в контроли:

Чехия - Албания 3:1

Испания (до 21 г.) - Литва 4:0

Косово - Гвинея 1:2

Сенегал - Кабо Верде 2:0

Мароко - Гана 1:0. 

Снимка: Getty Images