В Италия отново се разгаря полемика около съдбата на стадион "Джузепе Меаца" в парка Сан Сиро в Милано. Една от най-култовите и разпознаваеми арени за футбол на планетата, е с несигурно бъдеще.

И Милан, и Интер, които след Втората световна война играят на стадиона, имат планове за нови, модерни домове.

Клубовете обаче се надигнаха против заключението на Комисията за културно наследство на областта Ломбардия, която постанови миналата седмица: "Стадионът не носи архитектурна и културна стойност като наследство за региона".

Съответно - няма никакви пречки да бъде разрушен, а мястото да се използва за един от двата нови футболни домове.

"Разрушен" очевидно прониза в сърцата клубовете и техните тифози, които искат реновиране на арената, а не събарянето на "Меаца". Гледката на съоръжението, което е символно за град Милано, но и за световния футбол като цяло, просто не бива да бъде заличавана, е мнението след футболните хора в града.

Обмисля се идея, ако в следващите три години Интер и Милан пристъпят към напълно нови стадиони - а това е планът, поне при "червено-черните", които да са на различни места от "Сан Сиро", старата арена да бъде превърната в национална.

Тоест - тимът на Италия да играе само тук за постоянно домакинските си мачове.

Нещо, което и без това често се случва в последните години. Идеята на федерацията е "скуадра адзура" да домакинства в различни градове из страната, но заради спасяването на "Меаца", може това да бъде променено.