Съдийството отново стана център на внимание в английската Висша лига, след като реферът Пол Тиърни и човекът в стаята за ВАР Крис Кавана незнайно защо прецениха, че играта с ръка на Родри от Манчестър Сити не е нарушение. И двамата се обединиха в това си виждане и не отсъдиха дузпа за Евертън в последните секунди на мача, спечелен от шампиона и лидер с 1:0 като гост.

Вероятно няма човек, видял ситуацията, който да мисли като тях двамата.

Естествено, че решението (по-скоро липсата на такова) повлия на резултата, а той пък е важен и в двата края на класирането.

Сити увеличи аванса си от 3 на 6 точки (с мач повече) пред втория Ливърпул, но можеше да изгуби 2 т., ако дузпата бе отсъдена и реализирана.

Евертън пък остава съвсем близо до изпадащите и пропусна шанс да запише важна точка.

Тимът има 22 т. и е само на една над трите последни тима в таблицата.

"Тригодишната ми дъщеря ще ви каже, че това е дузпа - клатеше глава Франк Лампард, мениджърът на домакините. - Не знам как двама професионални съдии не виждат това, което е очевидно за всички на стадиона и пред телевизора.

Реферът на терена ми каза, че е бил от другата страна на играча и не е видял. ОК съм с това, случва се. Имаме ВАР, който гледа повторения около 2 минути. Как този човек не даде дузпата, аз наистина не разбирам. Ръката е встрани, в неестествена позиция, топката удря ръката и това е нарушение.

Ние загубихме една точка днес заради професионалист, който не си върши работата добре. Това е тъжно и съм ядосан. Това е най-чистата дузпа, която този сезон се случи по терените в Англия."

Легендарният Алън Шиърър в студиото на най-гледаното и популярно предаване на Острова за футбол - "Мач на деня", нямаше никакви колебания:

"Дузпа, ясна като изгрева. По-ясно нарушение за игра с ръка не мога да си представя. Играчът вади ръката настрани, прави движение и овладява топката с нея. Съдиите ни имат кошмарен сезон, наистина. Всеки кръг, всяка седмица - ужасни и необясними решения."

Шиърър е прав, че решенията са ужасни, но Висшата лига и нейният съдийски панел винаги намират някакъв начин да ги обяснят. Сега отново го направиха, но става само по-лошо заради абсурдността на аргументацията.

"Ако дори една част от топката е ударила частта на ръката, покрита с ръкав, не е нарушение. Ако изцяло с пълния обем удря ръката, непокрита с ръкав, това е нарушение."

Естествено, шегите за това изключително комично обяснение, не закъсняха.

"Защо просто не пуснем всички защитници да играят с дълги ръкави", измайтапи се бившият играч на Челси Джими Флойд Хаселбанк. И е прав - тогава просто няма да има игра с ръка.