УЕФА отне финала в Шампионската лига от Санкт Петербург, за да го даде на Париж.

Така на 28 май ще гледаме най-важния мач в клубния футбол от предградието Сен Дени, където се издига величествено стадион "Стад дьо Франс".

Защо Париж? Защо не Лондон, Мюнхен, Мадрид или Барселона - който пък изглеждаше най-логичен избор, тъй като отборът от този град вече бе отпаднал от турнира и нямаше как да се стигне до ситуация на финала да има "домакин"?

Причината, поне според френския в. "Екип", е романтично-дипломатично стратегическа. УЕФА иска да върне надпреварата към нейните корени, подчертавайки това съвсем ясно във времената на нестабилност в сфери от живота извън футбола. Но свързани с него, както и с всичко друго в ежедневието ни.

Париж е люлката на европейските шампионски финали. Историята - вижте тук в снимки, видео и спомени.

Всъщност, и на турнира на шампионите изобщо.

Именно там се ражда идеята, а бащата на състезанието е Габриел Ано, главен редактор именно на "Екип" след създаването на вестника през 1946 г. Това е човекът, който заедно с колегата му Жак Феран, разработва проекта и го предлага на УЕФА и водещите клубове на континента.

Първият финал е в Париж през 1956 г., а Реал бие в него френския Реймс с 4:3 и се слага началото на великата традиция на Купата с големите уши, за която мечтае всеки клуб, играч и треньор.

В онзи ден - 13 юни 1956-а, "Парк де Пренс" е изпълнен докрай с 38 239 зрители, а отвън остават още хиляди.

Париж е приемал финал в този турнир още четири пъти. Сега се готви за още едно домакинство на най-важния двубой за всеки клуб в Европа.

Този път - неочаквано и наложено от обстоятелствата.