Европейско първенство в сърцето на континента винаги е предпоставка за огромна подкрепа към всеки участник, а първите колоритни кадри от подобен характер вероятно ще видим още в петък - денят на голямото откриване.

Първият мач на Евро 2024 ще противопостави домакина Германия и Шотландия в Мюнхен, а домакините очакват инвазия от огромната карира армия.

Шотландците са известни с масираната си подкрепа към своя национален тим, независимо къде по света играе, а предвид епизодичните участие на отбора на големи първенства, всеки мач предизвиква невероятна еуфория.

На Евро 2020 въпреки всички рестрикции около пандемията, над 80 000 шотландци се изсипаха в Лондон за мача срещу Англия, а сега немската полиция очаква само около 200 000 шотландци в хода на цялото Евро 2024.

Очакванията са, че в петък по улиците на Мюнхен може да обикалят близо 100 000 шотландци, макар билети за стадиона да имат само около 10% от тях.

Снимка: Getty images

Останалите ще бъдат в баварската столица за изпиване на промишлени количества бира и за изживяването, което участието на голям форум носи със себе си.

"Tartan Army", както са известни шотландските фенове заради класическото шотландско каре, ще използват какви ли не видове транспорт, като властите съобщиха, че само от столицата Единбург в следващите два дни ще излетят 13 000 души.

Очаква се дори по-голяма бройка да летят от Глазгоу, а изчислението на тези, които ще използват градове в Англия за отправна точка, или вече са тръгнали с коли и влакове е доста сложно. Именно заради това в Мюнехн се очкава да акостират между 50 и 100 хиляди шотландци.

Властите в цяла Бавария заявиха, че са отлично подготвени за тази инвазия, която трябва да уточним, че не влиза в профила на хулиганските агитки от клубния футбол, а по-скоро предизвиква симпатии със своя колорит.

Разбира се, употребата на огромни количества алкохол може и да доведе до неприятности, с които немските власти имат увереност, че ще се справят.

Снимка: Getty images

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО