Сензационният олимпийски шампион на 100 м от Токио 2020 Ламонт Джейкъбс си е взел пълна почивка от спорта, а не е контузен, обясни най-после личният му агент.

Италианецът, който шокира с бягането си в Япония и взе златото в най-класическата дисциплина в леката атлетика, е заявил участие чак през февруари на турнир в Берлин. След Олимпиадата Ламонт пропусна аристократично цели пет издания на Диамантената лига.

Джейкъбс стана шампион и с щафетата на Италия на 4х100 м в Токио, но след това не сме го видяли да обува шпайковете на пистата. Първоначално в страната се разпространи версията, че е контузен, но неговият импресарио Марсело Маняни опроверга това и каза:

"Ламонт просто се отдаде на почивка и не искаше да се състезава. Не е имало травма или преумора. Искаше да е далеч от шумотевицата, след като видя какво стана при завръщането ни от Токио..."

Разбира се, веднага се появи и теория на конспирацията, а фактът, че травма няма, засилва нейното влияние.

Още по време на игрите в Япония се заговори, че около Ламонт има една тъмна история. При операция в Италия бе арестуван преди месеци диетологът и медицински сътрудник на не една спортна звезда Джакомо Спацини, за когото има улики, че е бил не диетолог, а човекът, осигурявал необходимите субстанции (забранени) за добро представяне на асовете.

Спацини е отстранен завинаги от спорта, а до март тази година той е работил с Джейкъбс. Нищо чудно шампионът да е чакал окончателното произнасяне по случая на прокуратурата, преди да се върне на пистата.

А то е - Спацини отива на съд, като го чакат поне 8 години затвор за стореното.

Разбира се, към момента никой не може да твърди, че между двете неща - разследването и обвинението към този човек, и дългата почивка на Джейкъбс, има пряка връзка. Слуховете не спират, но си остават точно това... слухове.