На специална церемония в Музея на спорта в националния стадион "Васил Левски"  отбеляза 40-годишната от един от най-значимите успехи на родния баскетбол.

През 1979-а женският тим на Левски печели купа "Лиляна Ронкети".

ГАЛЕРИЯ ОТ СЪБИТИЕТО ВИЖТЕ ТУК >>>

Звездният тим на "сините" побеждава пловдивския Марица със 70:69 на финала, игран в Ямбол.

Битката в препълнената ямболска зала е ожесточена и непредвидима почти до сирената. 30 секунди преди края на мача "сините" излизат напред след кош на изключителната Петкана Макавеева.

Марица обаче има време да организира атака и го прави.

Топката достига до друга велика фигура не само за родния, но и за европейския баскетбол в края на 70-те и средата на 80-те години на миналия век - Пенка Стоянова.

И докато всички вече виждат как тя се обръща и вкарва, Стоянова прави нещо нетипично за нея - избира да подаде на своя съотборничка. Времето изтича и Левски празнува.

Това е втора поредна титла от европейската надпревара за "сините", които година по-рано надвиват чехословашкия Слован (Братислава).

Баскетболни легенди

Снимки: Иван Григоров

По онова време в състава на Левски личат имената на Петкана Макавеева, Надка Голчева, Юлия Боянова, а треньор е Станислав Бояджиев.

Голяма част от звездния състав се събра днес в Музея на спорта на Националния стадион "Васил Левски", където получи почетни плакети от президента на федерацията Георги Глушков.

Гостите на събитието също така запазиха и минута мълчание в памет на всички баскетболни светила и заслужили играчи, треньори и ръководители, които вече не са сред нас.

ГАЛЕРИЯ ОТ СЪБИТИЕТО ВИЖТЕ ТУК >>>

1980 г., България - Канада, победа с 1 точка ни праща на Олимпиадата в Москва. А там отборът ни печели сребро

Снимка: Иван Григоров

Минута мълчание в памет на починалите ни светила в баскетбола

Снимки: Иван Григоров

Купа "Лиляна Ронкети"

Снимки: Иван Григоров