Животът на Алекс Занарди не е вън от опасност, алармираха от клиниката "Сан Рафаеле" в Милано, където спортният герой на Италия мина серия изследвания.

Той бе близо месец в интензивното отделение на болница в Сиена, където претърпя три операции заради тежките травми, получени в катастрофата с миниван. Параолимпийският шампион се блъсна в автомобила с триколелото си, управлявано само с ръце. Занарди е с два ампутирани крака от катастрофа в НАСКАР преди 19 години.

Професор Луиджи Барена от клиниката в Милано обяви, че пациентът е бил на "интензивни тестове" в неговото отделение, като му е била направена пълна клинична картина.

Състоянието му е стабилно единствено, защото продължава да е в медицинска кома. След нея идва пълна неяснота, като професорът разкри, че е направен едномесечен план как да върви рехабилитацията на тялото на Занарди в специализираното заведение за това - "Вила Берета", недалеч от езерото Комо.

Това е център с особено високи резултати за възстановяване на пациенти в подобно състояние, както и запазване на функциите на организма им, докато са в изкуствена кома. Именно там бе преместен спортистът от болницата в Сиена.

На въпрос на в. "Кориере дела Сера" дали състоянието на Занарди е подобно на това на Михаел Шумахер, професорът отказва отговор. Той говори за пълен покой и постепенна рехабилитация на тялото, което ще бъде ангажимент на хората във "Вила Берета".

Отвъд събуждането на пациента от медицинската кома, прогнози не могат да се правят. Барена обаче е категоричен: Прибързаните изявления с оптимистични нотки, включително от сина на Алекс - Никола Занарди, са измамни. Животът на спортиста изобщо не е вън от опасност.

53-годишният бивш пилот и от Формула 1 е нещо като символ на воля и непримирост не само в спортния живот на Италия. Страната се вълнува от състоянието му непрестанно, а спортните събития - и те никак не са много предвид ситуацията - минават и с пожелания за пълното му оздравяване.

По време на мачовете в Серия А съобщения към Занарди да бъде силен и да победи в тази битка минават върху дигиталните пана за реклами край терена.

В родния му град Болоня графити "Forza Alex" могат да се видят навсякъде по улиците, а местният тим излезе с тишъртите със същия надпис върху екипите за последния си двубой от първенството.