Борис Бекер може да бъде депортиран в родината си Германия в следващите месеци, където да излежи остатъка от своята присъда.

Легендарният тенисист вече излежава своята 18-месечна просъда за укриване на имущество и активи при обявяването на личния си финансов фалит. Той умишлено не е декларирал част от имотите си, както и няколко тайни банкови сметки, за да избегне плащане на огромните дългове, които имаше.

Така въпреки звездния си статус, Бекер се озова зад решетките на затвора "Уандсуърт", който има славата на един от най-лошите в цяла Великобритания. Там той се сблъсква със суровата действителност, което е в пълен контраст с предварителните очаквания да бъде пратен в затвор за "бели якички" с доста лек режим.

Адвокатът на шесткратния шампион от Шлема все пак успокои, че има вратички в британското законодателство, които позволят депортацията на Бекер в Германия.

Това няма да го измъкне от затвора, но със сигурност ще му осигури по-приятни условия и може би по-специално отношение у дома, където още в първите дни след присъдата, доста политици и организации, както и медиите изразиха подкрепата си към Бекер.

Страната застана зад своя тенис герой. Никой не отрчече и не оспори присъдата, но и никой не заклейми Бекер като престъпник. Не е маловажен и фактът, че за подобно финансово нарушение в много европейски страни, включително и Германия, той изобщо нямаше да се озове зад решетките.

В британското законодателство има член, според който чуждестранни граждани може да бъдат депортирани в името на "общественото благо".

Според адвоката на Бекер, случаят с популярния му клиент е точно такъв, а и все пак говорим за присъда за укриване на активи, не за убийство на човек.

Подобна процедура отнема няколко месеца, но оптимистичните прогнози са, че още през есента Бекер може да е в родината си.

Там законите са доста по-либерални за случаи като неговите, а тенисистът ще прекара присъдата си в затвор с облекчен режим.

След излежаването на първата година от своята присъда, при добро поведение той ще може да подаде молба за пускане под домашен арест.

Ако тази молба е пусната до немските власти, за всички е ясно какъв ще бъде нейният отговор.