Григор Димитров победи Янко Типсаревич на старта на Откритото първенство на Австралия, след което говори пред медиите в Мелбърн. Ето го интервюто, публикувано в сайта на първия за годината турнир от Големия шлем.

- Влязохте в мача с Янко, след като бяхте загубил четири пъти от него. Това тормозеше ли ви?

- Не бих казал. Миналото си е минало. Знаех, че той е доста неудобен съперник. Познавам го, наясно съм колко силно може да играе. Имали сме доста битки в миналото. Така че, просто чаках мача и не гледах назад. Това бе първи двубой в голям турнир от Шлема, това беше основното, което мислих, влизайки в него. Концентрирах се върху своята игра.

- Кажете ни за Андре Агаси, как започна всичко?

- Как започна? В един момент от миналия сезон, някъде по средата на годината, с Дани Валверду седнахме и обсъдихме цели, виждания за бъдещето и така нататък. Познавам Андре от много време, откакто бях 14-годишен. В миналото сме имали и дни заедно във Вегас, познаваме се добре. Исках до добавим такава личност, която да даде нещо различно.

Той е човек, на когото вярвам безрезервно. Говорихме с Дани и стигнахме до съгласие по въпроса - че ни трябва малко помощ. Стъпка по стъпка изградихме сътрудничество и - ето го тук Андре, който днес гледа мача ми.

- Кажете какъв е точно ефектът на Агаси върху вас?

- Той е направил страшно много и извън корта, не само на него. Ще започна с това. В момента аз просто съм по-добър човек, само това ще кажа. Ежедневно уча по нещо ново от него. Понякога казва неща, които нямат нищо общо с тениса. Днес, преди мача, говорихме за съвсем различни от играта неща. Той ме държи с отворени очи, просто ми напомня кои са важните, добрите неща в живота.

На корта, където също работим заедно, сме напълно фокусирани. На една и съща вълна сме. Това е важно, но най-важното е, че всеки ден уча по нещо от Андре.

- Разкажете ни някоя конкретна история, типична за отношенията Григор - Анре.

- О, Господи... Не, няма да го направя сега. Имам една, която е перфектен отговор за вас, но ще я запаза за себе си. Някой ден може и да я споделя.

- Как ще са структурирани взаимоотношенията ви? Месец за месец или по-дългосрочна договорка?

- Не е обсъждано, отворен въпрос е. Изкарахме заедно около четири седмици в периода на подготовката. Това беше страхотно време. Сега е тук, ще видим как ще продължим в следващите турнири. Добре е, че ще има и дистанция понякога, той пътува доста. Дани продължава да е много важен в тренировките.

- Говорите ли често с Жил Рейес (кондиционният треньор на Агаси, работил с него дълги години, а сега - съветник на Григор - б.а.)?

- Да, него също го познавам от цяла вечност. Говорим си всеки месец, и това е от години, не само сега. Той ми е приятел от времето, в което започвах да играя тенис. Срещнах него и Андре съвсем млад при едно пътуване до Лас Вегас заради едни мои предишни спонсори. Потренирах малко там с тях, а след това дойде US Open, който спечелих, за юноши (2008 г. - б.а.).

- В последните години много от водещите играчи, особено от предишната генерация преди вас, имаха сериозни контузии и отсъстваха дълго. Това кара ли ви за се замисляте, че трябва да играете по-малко турнири, да се пазите...?

- Всъщност, вие го казахте - това е друго поколение. Всеки прави нещата по свой, по различен начин. Това с контузиите е лоша работа... Но няма да съдя или оценявам някой от другите играчи. За един работи един тип подготовка, за друг - друг.

Едно от важните неща, които научих през годините, е да гледам себе си, моите неща, тренировки и подготовка. Но всичко наистина е много индивидуално. Ако един има безглутенов режим на хранене, това може да му помага. Но при друг да няма ефект. Просто един пример.

Като се замисля, аз не съм имал досега контузия от т.нар. "тежки", което означава, че може би правя нещо като хората в подготовката. Освен това усещам, че се подобрявам по отношение на физиката с всеки следващ сезон.

- Един политически въпрос. Много от играчите надигат глас за смяна на президента на Асоциоцията на професионалните тенисисти. Вашето мнение?

- Мисля, че смяна на Крис Кърмоуд би била една от най-големите грешки. Тенисът в момента е чудесно място. Правят се позитивни промени, нещата се случват. Не бих искал това да се случи.