Роджър Федерер отива на 46-ия си полуфинал в турнир от Големия шлем след необясним, луд и много драматичен мач срещу Тенис Сандгрен.

Швейцарецът отрази седем мачбола и спечели с 6:3, 2:6, 2:6, 7:6, 6:3 след 3 часа и половина, като повечето от това време изкара "на един крак". 

Драмата бе пълна - световният №100 Сандгрен може да съжалява, защото едва ли ще има по-добра възможност да играе полуфинал на турнир в Шлема. При 2:1 сета за него и едва ходещ съперник отсреща, Тенис имаше три мачбола при 5:4, а после още 4 в тайбрека. И рухна. А изглеждаше, че победата му е формалност.

Спортът обаче не работи така.

Хронологично - Роджър проби в първия сет и го спечели очаквано, но към края на тази част вече се виждаше, че движението му е затруднено. Проблемът е в абдукторите, в слабините. "Трудно е да спринтираш, трудно е да сервираш, болката е постоянна", каза след двубоя Федерер.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Вторият сет бе разходка за Сандгрен, а на корта вече имаше някаква сянка на гения от Базел. Изглеждаше, че той е пред отказване и ще хвърли кърпата. Едва ходеше, а езикът на тялото му говореше за отчаяние. Третият сет бе повторение на втория. Сандгрен поведе с 2:1 сета с по два пробива в части №2 и №3.

Но Маестрото спази старото си, златно правило. Той никога не се е отказвал от мач и казва: "Може да стане всичко - да завали и да отложат двубоя, да се контузи съперникът... Не мога да го оставя да победи без игра".

И отново го направи.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

При 5:4 в сет номер 4, американецът получи три мачбола, но Федерер ги отрази и вкара нещата в тайбрек. Там още четири пъти Сандгрен имаше точка за мача, включително два пъти на негово подаване. Но Роджър някак пак оцеля.

В петия сет пробивът дойде при 3:2, след което Маестрото просто печелеше подаванията си. И вдигна победно ръце.

Той заложи на много силен сервис и смели удари, с които търсеше да раздвижва противника по ъглите на корта. Така на самия него не се налагаше да тича много, а и той очевидно не можеше да го прави.

Тенис протестираше при двете излизания от корта на аса, едното за медицински таймаут, другото - за посещение на тоалетната. Накрая американецът вдигна скандал и за шумове и гласове, които достигат до игрището и го разконцентрират.

В добавка, дете от тези, които подават топката, го удари при едно прекъсване. И видимо раздразни болката в и без това превързаното му ляво коляно. Изобщо - беше странен, луд и необясним мач.

Истината обаче е, че Сандгрен изпусна невероятен шанс.

"Аз съм голям късметлия, това е - каза Федерер след победата. - Не знам как, но спечелих. Просто се надявах той да не вкара уинър в някой от мачболите. Реших, че всичко е възможно, ако остана на корта. Да чакам негови грешки, да се пренесе напрежението при него. Всичко става. И ето, продължавам..."

На полуфинал Роджър чака победителя от Новак Джокович и Милош Раонич, които играят по-късно днес. Ако с травмата нещата не се подобрят, Федерер няма да има големи шансове.

Но - кой знае. Никога не се отказвай, е урокът, който за пореден път спортът даде тази сутрин в Мелбърн.

https://widget.enetscores.com/FWDCC0DF3DD4C28B2F">