Рафаел Надал не допусна изненада и във втория си мач на тазгодишния Australian Open.

Матадора се справи с немския квалификант Яник Ханфман, побеждавайки го с 6:2, 6:3, 6:4 за 2:41 часа.

Очакванията бяха, че световният №126 няма как да затрудни особено Надал, но огромният ръст и мощен сервис на немеца направиха така, че Матадора постоя на корта малко повече от превиденото.

Макар резултатът да показва лека победа, то Надал трябваше да положи доста усилия, а жегата в Мелбърн допълнително усложни задачата на завърналия се след контузия 20-кратен шампион от Шлема.

Мачът премина през редица дълги разигравания, които видимо изнервяха и изтощаваха допълнително Надал, но все пак далеч по-голямата му класа и опит направиха така, че Ханфман да не достигне до пробив, а за целия мач той имаше само един брейкбол.

Със сигурност обаче дългият мач може да помогне на Рафа с навлизането във форма, защото самият той призна след мача, че е имал нужда от малко по-тежка битка. Всъщност именно физическата форма на Матадора впечатли феновете и анализаторите, като очевидно в последните месеци той е променил режима си на хранене и тренировки, изглеждайки още по-впечатляващо физически.

"Днес нивото на игра н моя съперник бе далеч по-вече от това, което ранкинга му показва. Това само показва колко се вдига нивото на тениса и колко равностойни стават играчите", заяви Надал след мача.

Той получи комплимент за добрата форма, в която изглежда след завръщането си на корта, като шеговито отговори, че бицепсите му се дължат на играенето на гол, не на работата във фитнеса.

Иначе след мудното начало и спасеният брейкбол в първия сет, Надал набързо направи два пробива, с което затвори частта с 6:2.

Във втория и третия сет той направи по един пробив, но това му бе напълно достатъчно да затвори мача и вече да забрави за тези дълги и изтощителни разигравания срещу Ханфман.

В третия кръг Матадора очаква един измежду руснака Карен Хачанов и французина Бенжамен Бонзи.

В другите ранните мачове от програмата:

Матео Беретини (Италия) - Стефан Козлов (САЩ) 6:1, 4:6, 6:4 ,6:1

Пабло Кареньо Буста (Испания) - Талон Грикспур (Нидерландия) 6:3, 6:7, 7:6, 3:6, 6:4

Карлос Алкарас (Испания) - Душан Лайович (Сърбия) 6:2, 6:1, 7:5

Рейли Опелка (САЩ) - Доминик Кьопфер (Германия) 6:4, 6:3, 7:6

Миомир Кецманович (Сърбия) - Томи Пол (САЩ) 7:6, 7:5, 7:5

Лоренцо Сонего (Италия) - Оскар Оте (Германия) 2:6, 6:2, 6:3, 6:1.