Аслан Карацев от Русия е донякъде неочакваният съперник на Григор Димитров в четвъртфиналите на Australian Open. 27-годишният руснак не спира да шокира с представянето си в Мелбърн, а поредната му жерва бе Феликс Ожие-Алисим (Канада), който бе поставен под №20 в схемата на турнира. Карацев ликува след 3:6, 1:6, 6:3, 6:3 и 6:4, за да вземе първата петсетова победа в кариерата си и да се превърне в първият деюбтант от 25 години насам, който стига до тази фаза на състезание от Големия шлем. 

Роденият във Владикавказ тенисист по-рано този месец бе описан от Даниил Медведев като “тайното оръжие” на Русия по време на ATP Cup, а сега показва, че думите на колегата му не са били празни приказки. 

Преди срещаа с Ожие-Алисим днес, Аслан не бе загубил сет, а след два изиграни в неделя сутрин изглеждаше по-близо до изхода от когато и да е - със спечелени само четири гейма в тях. Победата над канадския талант е втора над топ тенисист за Карацев, който в третия кръг елиминира Диего Шварцман от Аржентина.

Руският квалификант успя да стигне до основната схема на турнир от Шлема в предишните си девет опита, а сега се наслаждава на случващото се и бе категоричен - “Готов съм за всеки”.

Последният играч, който стига до четвъртфинал в дебюта си в надпревара от Големия шлем, бе Алекс Радеску от Румъния през 1996 година.