Светът на тениса вече сериозно дискутира едно от седемте нововъведения, което се изпробва на провеждащия се в момента турнир с участието на най-добрите осем юноши.

Става въпрос за премахването на децата, които подават кърпите на играчите. Участващите на турнира тенисисти сами взимат кърпите си от специално поставени за целта кутии в ъгъла на корта.

Това разбира се предизвика доста дискусии. Мненията дали правилото трябва да бъде въведено за постоянно в тениса са разнородни. Повечето играчи сякаш са против, защото това естествено ги затруднява и им коства доста повече усилия.

На турнира обаче се изпробват още 6 правила, имащи за цел да повишат динамиката, да намалят накъсването на играта, което би било от голяма полза за зрителите и най-вече теливизиите.

Ето и кои са те:

По-малко геймове, повече сетове:

Изпробва се вариант с мач във формат 3 от 5 сета, но всеки от сетовете приключва при спечелени 4 гейма от даден състезател.

По този начин ще се запази нужният брой геймове за спечелване на мача (12), но ще има повече драматични моменти и възможности за обрат.

По-кратки загрявки:

Всеки мач ще започва точно 5 минути след появяването на двамата играчи на корта. Така ще се спести доста време. Това правило ще улесни телевизиите, а играчите ще имат възможност да загряват преди излизането си на корта.

Сервис часовник:

Ще има часовник, който измерва точно 25 секунди между края на точката и сервиса. Играчът, който не успее да сервира навреме ще бъде наказван с втори сервис, евентуално и с точка за опонента.

Без сервис мрежа:

Когато сервисът удари мрежата и премина в половината на противника, играта ще продължава. Според ATP това ще създаде доста повече непредвидими и атрактивни ситуации по време на мачовете.

Медицински таймаут:

Всеки играч ще има право само на един медицински таймаут по време на мач.

Треньорски наставления:

Треньори и играчи ще могат да комуникират по време на мачовете. Това ще се случва на всеки трети гейм, когато играчите разменят половините си.

Снимка: Getty images/ Guliver photos

Някои промени изглеждат малки и козметични, други са радикални. Естествено, че няма как всички да бъдат приложени скоро на големите турнири, но ще наблюдаваме все повече иновации на тези за млади таланти.