Ник Кирьос за трети път в своята кариера ще играе на четвъртфинал в турнир от Големия шлем.

Макар и безспорно един от най-талантливите играчи, "лудата глава" Кирьос рядко показваше постоянство и достатъчно желание, за да постига впечатляващи класирания в Шлема, но този път на "Уимбълдън" той изглежда прероден.

Австралиецът победи с 4:6, 6:4, 7:6(2), 3:6, 6:2 младия американски талант Брендън Накашима за три часа и 11 минути игра.

Така след петсетова битка на старта, последвана от тенис лекция срещу Филип Краинович, а след това скандален мач срещу Стафанос Циципас, нов петсетов дуел осигури на Кирьос място сред най-добрите 8 на "свещената трева".

За последно той бе на тази фаза на "Уимбълдън" при дебюта си преди осем години, а няколко месеца по-късно игра и четвъртфинал на Australian Open през 2015-а, които си останаха и най-добрите му постижения в Шлема.

Негов съперник за място на полуфиналите ще е друга приятна изненада на турнира - чилиецът Кристиан Гарин, който също трябваше да играе петсетов мач, за да се справи с австралиеца Алекс де Минор с 2:6, 5:7, 7:6, 6:4, 7:6.

Това означава, че един измежду световния №40 Ник Кирьос и световния №43 Кристиан Гарин, ще бъде полуфиналист на "Уимбълдън".

Иначе откъм скандали днес представянето на Ник Кирьос бе "скромно", защото той не успя да се скара нито със съдията, нито с феновете, нито с противника си.

Кирьос имаше своите моменти на спадове в играта, но нетипично за него успяваше да се справи без драма и чупене, а в крайна сметка с оглед на тези 3 часа и 11 минути, австралиецът заслужи победата, защото доказа, че е по-добрият тенисист.

"Искам да кажа, че Брендън е един невероятен играч, та той е само на 20 години и притежава всичко.

Днес не изиграх най-добрия си мач, но се преборих за място напред в схемата. Доказх, че тук е най-специалното място за мен.

Признавам, че имам леки проблеми с рамото, но и преди съм играл с травми, а и тя не е толкова сериозно, по-скоро е плод на натоварването. Ще трябва да се възстановя, може би имам нужда от чаша червено вино", сподели Кирьос.

Снимка: Getty images