Ига Швьонтек е на полуфинал на "Ролан Гарос" след победа над Джесика Пегула с 6:3, 6:2, която - ако съдим само по резултата, можем да наречен дори рутинна. Но за 91 минути на корта в Париж битката бе много оспорвана, като два-три ключови момента я пратиха в посока към световната №1.

Полякинята стартира с пробив, след което американската №11 в ранглистата изравни светкавично с рибрейк. Геймовете вървяха оспорвано, а при 3:3 и точка за пробив за Ига, дойде много спорен момент на ръба на скандала.

Лидерът в ранглистата догони топката до мрежата и спечели точката, но повторенията ясно показаха, че тя е тупнала втори път в полето, преди ракетата на Швьонтек да я стигне.

Пегула се ядоса видимо, което разстрои играта на Джесика след допуснатия пробив. Дойде още един и сетът си отиде.

Втората част също бе с дълги геймове, като нито един не бе лек за световната №1.

Но тя се наложи след два пробива, признавайки след победата, че това не е бил най-добрият ден за нея. "На моменти не бях в най-добро състояние кондиционно, беше топло и сякаш губех концентрация", каза Ига.

В коментара си нейното представяне обаче Амели Моресмо я нарече "желязна" и каза по темата:

"Големите шампиони са тези играчи, които невинаги играят блестящо, а печелят тогава, когато видимо не са в добро състояние".

За навършилата 21 години във вторник Швьонтек това бе 33-а поредна победа. Невероятната серия започна след поражение от Остапенко в Дубай на 16 февруари.

На полуфинал нейна съперничка ще е Дариа Касаткина (Русия), победила по-рано днес сънародничката си Вероника Кудерметова с 6:4, 7:6.

Другата полуфинална двойка е между сензацията на турнира Мартина Тревисан от Италия (№59 в ранглистата) и Кори Гоф от САЩ (№23).

И двата сблъсъка, които ще определят финалистките, са в четвъртък.