Новак Джокович отказа да реагира на отвратителни графити, с които осъмна в неделя хърватския град Сплит, желаещи смъртта му.

Световният номер едно в тениса е и главна тема на медиите в цяла бивша Югославия след надпреварата "Адриа Тур", замислена като празник, но превърнала се в провал заради позитивните тестове с Covid-19 на няколко звезди.

Сред тях бе и Григор Димитров, макар българинът да не обвини Ноле за случилото се. Самият сърбин и съпругата му също са в карантина след тестовете си, които показаха, че са се заразили.

В Сплит обаче на няколко места в централни райони на града се появиха надписи с ужасно съдържание срещу Джокович.

"Новак, дано си отидеш от тази болест, която искаше да ни донесеш", гласи един. "Джокович - умри!", още по-кошмарно е посланието на друг от графитите.

"Нашето желание е просто - да умреш. Поздрави от Сплит", пише на трети, който бе разпространен из социалните мрежи на снимки, направени от минувачи.

Само след няколко часа надписит бяха заличени от общински служители, но преди това медиите от Сплит, Загреб, Белград, Босна, Черна гора и половин Европа вече пишеха за тях.

"Ноле, ти си легенда и Сплит те обича", отвърна в позиция на първа страница на хърватския в. "Ютарни Лист" топ перото на изданието Саша Любичич.

Той нарича авторите на графитите "безмозъчни същества" и призовава Джокович да не обръща внимание на "шепа идиоти", каквито има навсякъде.

Представители на кметството в Сплит също се извиниха на Джокович от страниците на най-големия вестник  в региона - "Слободна Далмация".