Кое дете няма мечта един ден да срещне любимия си спортен герой? Кой не е искал да си направи снимка с него, да размени няколко думи, които биха значили всичко? Но понякога мечтата се превръща в зловещ кошмар, сценарият на който е писан сякаш от някакъв зъл гений.

В нощта след Коледа през 2005-а, в квартала "Уолгрийнс", Ню Орлиънс, настана шумотевица. 38-годишният Антъни Хейс напусна местния супермаркет с нож в ръка, а полицията бързо дойде по сигнал и го обгради.

При оказаната съпротива и опит да избяга, Хейс получи 9 полицейски куршума в тялото.

По-късно се оказа, че убитият не е откраднал нищо, а просто е побеснял, че кредитната му карта е отхвърлена от терминала на супермаркета. Семейството му заведе дела за обезщетения срещу полицията и властите, общо за около 4 милиона долара.

Историята обаче едва започва така. Синът му Кардел Хейс, тогава на 18 години, мечтаел да играе за Ню Орлиънс Сейнтс като защитник. Шокът бил голям за момчето, но то се зарича да работи още по-здраво за мечтата си. Едро момче, здравеняк - такива се търсят в американския футбол.

През същата година в отбраната на Сейнт блести Уил Смит (с актьора имат съвпадение на имената), който е любимец не само на Кардел, но и на целия град. Той играе цели 11 години в местния тим и е в основата на състава, спечелил Супербоул през 2009-а. Икона за Ню Орлиънс.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

От делата за убийството на татко му, младокът получил 800 000 долара, а не търсените 4 милиона, но с тях си позволил добър старт в живота - апартамент и един джип Hummer H2, който купил през 2011-а. Съвсем нелошо за младеж в Ню Орлиънс без кой знае какво образование.

Съдбата обаче... Знаете какви странни приумици има тя.

На 9 април 2016-а пак там, в района на "Уолгрийнс", Кардел Хейс кара колата - въпросния Hummer, но засича на пътя "Мерцедес". В него пътуват мъж и жена, шофьорът успява да овладее автомобила, но все пак се удрят в "Шевролет". По чудо сериозно пострадали няма.

Кардел излиза и стреля няколко пъти в колата. Убива на място шофьора и ранява в краката спътницата му - негова съпруга. Според него - при самозащита.

Естествено, Хейс не е подозирал кого е застрелял във фаталните няколко секунди на пълно умопомрачение. В колата са Уил Смит и съпругата му Рейчъл.

Футболистът, тогава на 34 години, се прибира към дома си след вечеря в кметството, където е имал разговори по поредната си инициатива. Тя е свързана с... проблемните младежи в района, особено в квартала "Уолгрийнс". За тях в годините преди смъртта си, Смит е дарил около 2 милиона долара. За инфраструктура, курсове на обучение, подпомагане на деца без родители. Дори за няколко игрища с осветление, където да се събират, а не да стават гангстери.

Ирония - един такъв "проблемен" младеж отнема живота му. Обстоятелствата обаче остават леко мъгляви.

Точно 10 години след смъртта на баща му, Кардел Хейс е арестуван за убийство. И то - на неговия любимец от детството. В стаята му има плакати на рап звезди и на Смит в екипа на Ню Орлиънс. В първите часове след ужаса на улицата, убиецът на футболиста е в пълен шок. Разбира живота на кого е отнел и просто не може да се примири със себе си. Успява обаче да промълви, че е стрелял като самозащита срещу агресия.

Защитата изгражда тезата си върху това, че в колата на Смит също има заредено оръжие и той е бил готов да стреля при спрекчването. Нещо повече - шофьорът на третия автомобил казва, че е усещал заплаха в поведението на футболиста и виковете му, а не на Хейс. Изобщо, остават доста съмнения около това кой и как е предизвикал престрелката.

Embed from Getty Images

Освен всичко, в пробата на Смит има алкохол - близо два пъти над лимита за щата Луизиана. Той е пил на приема. Съпругата Рейчъл, която още преди да започне делото вече посещава психоаналитик и е в тежко емоционално състояние, дава пълни показания за случилото се. И обяснява, че двамата са били напълно неподвижни и атакувани от Кардел с пистолет в ръка.

Свидетелските показания на човека от "Шевролета" се разминават с тези, той твърди, че заплашителното поведение е дошло първо от Смит. Но... знае се, че общественото мнение е настроение изцяло срещу убиеца на любимеца на града. Сякаш стрелецът няма никакъв шанс още преди делото да стартира.

В САЩ за пореден път фокусът се насочва около това шумно дело към неща, които сякаш никога не се променят. "Държавата с 200 милиона дула", я нарича горе-долу по това време един друг тъмнокож любимец на нацията - Дензъл Уошингтън. Казва го, защото в нея сякаш всички са въоръжени.

Кардел Хейс седи безмълвен в залата по време на процеса. Неговият живот се преобръща за втори път след смъртта на баща му. Но нещата са различни, защото сега той е посочен като главен виновник и трябва да понесе последствията лично.

Осъждат го на общо 40 години затвор - 25 за убийство и още 15 за опит за отнемане на живота на съпругата на неговия любим футболист Уил Смит. Излежава ги от 2017-а, но авдокатите му два пъти опитват да предизвикат ново дело и преразглеждане на доказателствата.

Засега - неуспешно.

Човекът, когото съдбата реши да срещне по кошмарен начин с любимия му футболист, вероятно ще изкара голяма част от съзнателния си живот зад решетки точно заради него.