В днешния ден - 28 ноември, олимпийската шампионка от Нагано през 1998-а Екатерина Дафовска празнува своя 44-и рожден ден. 

Легендарната биатлонистка от Чепеларе, която е президент на федерацията, бе заета с подготовката на отбора ни за предстоящия сезон, който започва през тази седмица.

Точно днес е и денят, в който започват контролните стартове в норвежкия център Шушен, а след два дни се дава старт на същинската част в Световната купа. Първият кръг е в Йостерсунд, Швеция, за където нашите вече пътуват.

Очакванията ни отново са насочени най-вече към мъжкия биатлон, където Красимир Анев и Владимир Илиев продължават да се борят с най-големите. Владо завоюва европейска титла през тази година, но гладът за успехи още е тук.

Dir.bg потърси Екатерина Дафовска, която празнува своя рожден ден в Пампорово. А тя ни описа ситуацията около отбора ни и очакванията за предстоящия сезон.

- Г-жо Дафовска, колко наши представители има в Шушен и Йостерсунд?

- В Шушен са малко наши биатлонисти, останалите пътуват днес за Йостерсунд. Мъжкият ни отбор от един месец е на ски. Първоначално бе в Шушен, а след това се върнаха в австрийския център Обертилях. Днес пътуват от Австрия за Швеция. Женският състав беше на подготовка само в Шушен и "Б" националният ни отбор също замина за лагер в Обертилях.

- Виждаме в стартовия списък в Шушен името на Владимир Оряшков, което все пак е непознато за нашата публика. Ще го виждаме ли в Световната купа или сега просто му се дава шанс за голямо състезание в Шушен.

- За да го видим в Световна купа, трябва да покрие квота и първо да мине през ниво европейски купи. При Владо Илиев и Краси Анев подготовката се изпълни на ниво. Имат най-необходимите лагери, които вече се проведоха. Трябваше да се съобразяваме с бюджета на федерацията. Той е доста по-ограничен, но ние се надяваме и чакаме този сезон да е по-добър заради класиранията, които имахме миналата година.

- Предполагам, че същото важи и за Антон Синапов, който вдигна доста нивото през миналия сезон..

- Да, двамата с Митко Герджиков функционално имаха голямо израстване и можем да имаме една много добра мъжка щафета. Четирима човека, които се представят на добро ниво.

- Имаме ли конкретни цели за предстоящия сезон?

- По-скоро Световното първенство в Антхолц, Италия ще бъде основното. То е през февруари и там центърът за биатлон се намира на много голяма височина. Имали сме много успехи на такива височини, тъй като нашите спортисти тренират на Белмекен. Силно се надяваме, че това ще е в наш плюс и този път.

- При жените какъв е съставът ни? Емилия Йорданова се отказва, а Десислава Стоянова е бременна. Кои ще са техните  заместнички?

- Местата ще заемат Милена Тодорова, Мария Здравкова, Дафинка Коева и Любомира Пехливанска. Очакванията няма как да са големи при положение, че девойките ще трябва да ни представят при женския отбор. Нямаме капацитет да вкараме толкова момичета едновременно, след като три състезателки от миналогодишния отбор излизат наведнъж от негова. Даниела Кадева също се готви, но тя претърпя инцидент с колело на първия лагер и не е готова да стартира още.

- Споменахте за бюджета, който е съкратен. Кое налага това и имаше ли достатъчно средства за подготовка?

- Ние успяхме да направим подготовката с корекции и голямо съобразяване на средствата както на треньорите, така и на отборите. Не сме се разпускали. Няма напуснали от екипа, даже имаме доста физиотерапевти. За което ни упрекват.

Снимка: AP/БТА

- Как стоят нещата при децата и юношите, има ли такива, които са вдъхновени от успехите ни искат да се състезават при най-големите?

- В най-ниските нива при децата има много голям интерес. Въпросът е да прескочат от юношеските възрасти към професионалния спорт. Това е най-трудното. Там много се отказват, защото решават да учат или да се занимават с друго. Всяка година имаме по някой, който се отказва, а в същото време тези, които продължават, са малко. Окомплектовахме юношески отбор, който в момента е на лагер в Обертилях. От тях ще има представители на Зимните младежки олимпийски игри и на Световното за младежи и девойки. Те са нашето следващо поколение.

- Какво очаквате от зимните спортове на България през този сезон? Знаем за прогреса на Алберт Попов, Радослав Янков и Владимир Зографски.

- Пожелавам им успех на всички и да реализират възможностите си. След като показаха миналата година сериозни резултати, значи може да стане. С Радо Янков се виждам в Чепеларе, а с останалите няма къде да се засечем освен на Олимпиада.

Пожелавам им успех.