Норвежката направи показно и доказа за пореден път защо е наричана Кралицата на писалките.

Още след старта Бьорген поведе колоната и до средата на дистанцията преднината й пред останалите вече бе над една минута. Четири бегачки - Тереза Щадлобер, Криста Пармаковски, Стина Нилсон и Ингвилд Остберг, я следваха в борбата за останалите два медала, тъй като още тогава бе ясно, че Марит няма да позволи на никого да отнеме осмото й олимпийско злато.

Австрийката Щадлобер обаче обърка трасето и тръгна по грешна отбивка, което я изхвърли от четворката. Пармаковски пък успя да направи атака и да се откъсне от шведката и съотборничката на Бьорген - Остберг.

На километър и половина преди финала Марит Бьорген вече се движеше с над 2 минути аванс. Това позволи на норвежката да намали темпото по финалната права, да вземе голямо знаме от публиката и да завърши с огромна усмивка на уста. Бьорген финишира за 1:22:17.6 час.

Среброто остана за Пармаковски, която финишира на 1:49.5 минута след Марит, а малко преди финалната права Стина Нилсон успя да се откъсне пред Остберг, благодарение на мощния си спринт.

Така Марит Бьорген спечели осма титла и рекорден 15 медал от олимпийски игри в кариерата си. Тя вече има 8 златни, 4 сребърни и 4 бронзови медала, и изпревари двамата си сънародници в класацията за най-успешен зимен олимпиец на всички времена - Оле Ейнар Бьорндален и Бьорн Дели.

"Поздравления! Марит е прекрасен човек и скиор. Днес съм горд да бъда норвежец", написа в sms до норвежката телевизия Кралят на биатлона Оле Ейнар Бьорндален.