Джобният Херкулес, както го познаваше спортният свят, почина на 50 години в клиника в Истанбул, след като не успя да преодолее поредната криза след чернодробната трансплантация.

Операцията му бе направена през октомври, след като на 28 септември Сюлейманоглу бе приет в болница с остра форма на цироза и чернодробна недостатъчност.

Наим е роден в българското село Птичар край Момчилград, като спечели две Световни титли за нашата страна (1985 и 1986 г.) в категория до 60 кг. Вероятно щеше да донесе и Олимпийска титла за България през 1984-а, но бойкотът на игрите в Лос Анджелис не позволиха да го направи.

Сюлейманоглу се състезаваше за Турция след 1986-а и донесе три златни олимпийски медала на страната, както и шест пъти подобри световни рекорди. България получи обезщетение от 1 милион долара за смяната на гражданството и герба, с който вдигаше над главата си щангите Джобният Херкулес.

Наим си отиде в годината, в която загубихме Иван Абаджиев, отговорен за неговото изгряване като звезда в спорта. Сюлейманоглу плака на поклонението след смъртта на Старшията през март тази година.

Преди няколко месеца почина и Величко Чолаков, друго голямо име в спорта вдигане на тежести в България.

Погребението на Сюлейманоглу ще е утре в гробището Едирнекаплъ, където с почетен ритуал се погребват геройски загиналите. Очаква се да присъства и президентът Реджеп Ердоган.

Ръководителят на лекуващия екип проф.д-р Ялчън Полат каза пред журналисти, че са били положени всички усилия, за да бъде спасен животът на щангиста, но се появили редица усложнения. 

Братът на Наим - Мухаррем през сълзи разказа, че през цялото време на лечението са получавали всякаква помощ и подкрепа от всички институции.

"Наим беше недостижим и си отиде такъв, той беше моят кумир, неговото място ще остане празно завинаги", каза през сълзи приятелят му и също голям шампион в щангите Халил Мутлу.