Стойчев, който навършва 35 години през октомври, стана световен шампион в дисциплината 25 километра в открити води на Световното първенство по плувни спортове, което се провежда в Шанхай. Той срази конкуренцията в изключително топлото време и успя да спечели златния медал, въпреки че температурата на водата бе над 30 градуса по Целзий.

Многократният носител на Световната купа записа най-добро време от 5:10.39.8 часа и спечели надпреварата само няколко дни, след като остана 27-ми в дисциплината 10 километра в открити води.

"Моята цел е да участвам на Олимпийските игри, но няма да има световно първенство през следващата година. 2013 година пък е след две години".

Стойчев каза още: "Няма да плувам още толкова много време. Време е да погледна встрани, да спра със спорта и да поема в друга посока".

Българинът призна, че е искал да дръпне напред още от самото начало, тъй като времето е било изключително горещо и имало вариант организаторите да спрат състезанието, предаде БГНЕС.

Стойчев завърши с думите: "Когато видях термометъра, той показваше 31 градуса, така че си помислих, че това може да бъде финалната обиколка и се раздадох, за да съм първи на контролата на 15-ия километър. Тогава, моят треньор ми каза, че се чака решение и трябва да продължавам да плувам. Нямаше как, съдията бе решил състезанието да продължи. Трябваше просто да изпълнявам това, което бе взето като решение".