Изненадите в леката атлетика в Токио не спират, след като Хансъл Парчмънт от Ямайка грабна златото на 110 метра с препятствия при мъжете.

Колко и странно да звучи, че титла на Ямайка в сприна е изненадваща, в случая бе точно така.

В последните две години световният шампион Грант Холоуей от САЩ доминраше в тази дисциплина и пристигна в Токио в отлична форма, но изпусна златото.

Той е вторият най-бърз мъж в историята на тази дисциплина и днес тръгна доста уверено, но в последните метри позволи да бъде настигнат, а в крайна сметка само 0.05 секунди разделиха първия и втория. 

Всъщност доста близък бе финалът между тримата финалисти, защото шампионът Парчмън наведе глава и пресече линията на 13.04 секунди, сребърният медалист Холоуей на 13.09, а бронзовият медалис Роналд Леви от Ямайка на 13.10 секунди.

Така след тоталната доминация на Ямайка в женските спринтове, карибската страна се отчете с първи медали и от мъжките бягания, след като във финала на 100 метра така и нямаше сънародник на великия Болт. 

Снимка: АР/БТА

В сутрешната програма на леката атлетика видяхме още два мъжки финала.

Първият от тях бе в тройния скок, където едно от сериозните имена в дисциплината - Педро Пичардо спечели титлата със 17.98 метра. Той нашумя през 2017-а, когато избяга от лагера на родината си Куба, а дни по-късно се появи в Лисабон и започна да се състезава за Португалия.

Днес той донесе пето олимпийско злато в историята на втората си родина, като подобно на предните четири, и то е в атлетиката.

Далеч зад победиля, с разлика от 42 сантиметра в скока, втори остана Жу Яминг от Китай, а бронзът бе исторически. Грабна го Хугуе Гаабрис Занго от Буркина Фасо - първият медалист на тази страна.

Снимка: АР/БТА

Видяхме и олимпийски финал в тласкането на гюле при мъжете, където Райън Кроузър защити титлата си от Рио.

Той постигна олимпийски рекорд и тласна 23.30 метра, оставяйки далеч зад себе си сребърния медалист Джо Ковач, също от САЩ, както и Том Уолш от Нова Зеландия, който спечели бронза.

Снимка: АР/БТА