Българският ансамбъл по художествена гимнастика бе лишен от титлата в многобоя на Световното първенство в Баку след престъпно съдийство.

Нашите момичета останаха с бронзовия медал и то при положение, че бяха единствените от всички 24 отбора, които изиграха двете си съчетания - с 3 обръча и 2 чифта бухалки и с 5 топки, без нито една грешка. Те събраха сбор от 58.000 точки.

Със сребърните медали и олимпийска квота се окичи ансамбълът на бъдещите домакини на Олимпийските игри през 2020 г. - Япония. Те събраха сбор от 58.200 точки, като разликата дойде от оценката в смесеното съчетание, на което представителките на страната на изгряващото слънце получиха 29.000 точки, а българките - 28.800.

Абсолютни световни шампионки станаха рускините, но титлата им не бе заслужена с игра.

Предубеденото съдийство лъсна още след оповестяването на тези оценки и се затвърди след вторите съчетания. И двата пъти оценките за трудност на съчетанието бе в полза на Япония, което меко казано е нелепо, тъй като още при първото представяне на българските съчетания, поставени от старши треньора Весела Димитрова, те единодушно бяха обявени от експертите за най-трудните, играни някога на килима. (Не трябва да се забравя, че президент на Международната федерация по художествена гимнастика е японецът Моринари Ватанабе).

Щабът ни подаде контестация за оценката на съчетанието с 5 топки, но тя бе отхвърлена от съдийския панел.

Гаврата с българките обаче придоби още по-грозен вид, когато започна надпреварата във втората група, където бяха поставени ансамблите на преките ни конкуренти - Русия, Италия и Беларус.

И при двете си излизания на килима, ансамбълът на Сборная допусна грешки. И докато при първото съчетание съдиите от "кумова срама" им вдигнаха трета по сила оценка - след България и Япония - 28.700, то след второто оценяване светът на художествената гимнастика замлъкна дълбоко шокиран.

Без никакво притеснение, въпреки грешките, съдийките вдигнаха оценка 30.000 на възпитаничките на Ирина Винер. Нещо, което досега никога не се бе случвало в официално състезание и която бе категорично немислима за изпълнението на руския ансамбъл. Това обаче бе единственият начин рускините да се "изстрелят" от третата позиция до абсолютната световна титла. И им бе осигурено от съдиите.

Още по-шокираща бе оценката за изпълнение на Сборная - 8.7 точки, която накара феновете на този иначе красив спорт да обявят официалната смърт на художествената гимнастика.

С бронзовия медал българките защитиха позицията си от миналата година, когато Световното първенство бе в зала "Арена Армеец" в София. На четвърто, пето и шесто място се подредиха Беларус, Италия и Израел. Заради грубите си грешки ансамбълът на Украйна остана на девето място, като по този начин изпусна и олимпийската квота.

Снимка: Скрийншот

Състезанията за ансамблите не приключват днес. Утре са финалите на отделните уреди, на които се надяваме, че ще има по-адекватно оценяване.

Снимка: Facebook