Руската федерация по гребане оттегли отбора си на четворка скул от участие в Олимпийските игри в Токио. 

Посочената причина е ниското ниво на двама от гребците. От международната асоциация пък реагираха моментално и поканиха Литва да заеме мястото на отказалите се руснаци.

“Треньорският съвет на федерацията анализира подробно резултатите на отбора на четворка скул и смята, че той не отговаря на олимпийските стандарти. Предвид този фактор и невъзможността да бъде направена пълноценна подготовка за Игрите, както и заради огромното психологическо натоварване заради обстановката в Япония, смятаме, че отборът няма да постигне желаните резултати”, обявиха от руската федерация.

Русия има само три медала в гребането на олимпийски игри като самостоятелна държава - едно злато и две бронзови отличия. За сметка на това по времето на СССР това бе един от по-успешните спортове - Съветския съюз е на шесто място във вечната ранглиста по медали в гребането с общо 42 (12 златни, 20 сребърни и 10 бронзови).

Междувременно стана ясно, че шестима полски плувци няма да участват на Игрите в Токио заради админстративна грешка, допусната от федерацията на страната. Алисия Чурж, Бартош Пищорович, Александра Полянска, Матеуш Чованец, Доминика Косаковска и Ян Холуб бяха включени в състава на националния отбор, но се оказа, че поляците са дали заявка за участието на 23 плувци, а не на позволените 17.