Скандал изпрати в историята световното първенство по ски бягане в германския зимен център Оберсдорф, след като звездата от Норвегия Йоханес Клаебо беше дисквалифициран след финала на класическата дисциплина 50 км.

Асът, който вече бе взел златото в спринта, можеше да стане едва вторият ски бегач в историята, направил дубъл на световно първенство, но го спря жалба, подадена веднага след финала на 50-те километра.

Тя дойде от руския отбор и бе заради сблъсък с Александър Болшунов на стотина метра от финалната линия. Двамата конкуренти излязоха от завоя един до друг на финалната права и се докоснаха, като щеката на Болшунов се счупи, което сложи край на всичките му надежди за златото.

Руснакът остана трети, а първи бе Клаебо с време 2:10.52,2 минути, на 7 стотни от секундата пред сънародника му Емил Иверсен.

Снимка: AP/БТА

Драмата бе пълна - Болшунов избухна в сълзи веднага след финала. И човек може да го разбере - такава нещастна случка да ти попречи да гониш златото в края на толкова усилия...

Журито се събра около 30 минути след състезанието и дисквалифицира Клаебо. Веднага след това норвежкият отбор също подаде жалба срещу решението. Световен шампион стана Емил Иверсен 2:10.52,9 часа, втори на 7 стотни от секундата е Болшунов, а бронзовото отличие завоюва Симен Крюгер (Норвегия) на 8.2 секунди.

Ейрик Мюр-Носум, треньорът на норвежците, бе бесен въпреки факта, че отборът му класира човек на първо, трето и четвърто място дори след дисквалификацията на суперзвездата си. Той обяви, че следва жалба до Международната федерация, а ако трябва ще се стигне и до други инстанции извън спорта ски бягане.

"Не сме съгласни с това решение. Можем да обжалваме в рамките на 48 часа и това ще бъде направено. Йоханес е много разочарован", каза треньорът.

Видеоповторенията ясно показват как се чупи щеката на Болшунов, но не и какво точно го причинява. Може би има някакво докосване, но то е съвсем неволно, а и е напълно възможно руснакът да е ударил ръката си в тази на Клаебо. При всички положения решението е най-малкото изключително спорно.